Hoera! Een nieuwe pup

Puppy

Een nieuwe pup in huis is ontzettend leuk, maar ook een hele verantwoordelijkheid. Een hond is niet alleen voor de gezelligheid, maar kost namelijk ook tijd, aandacht, energie en geld.  Het is altijd verstandig om van te voren goed na te denken wat dit voor gevolgen heeft en hoe je dit het beste kan aanpakken. Ook is het goed om van te voren na te denken over het soort hond dat u wil aanschaffen en of dit ook goed bij uw wensen en omstandigheden past.

De aanschaf van een hond

Heeft u eenmaal een beslissing genomen over wat voor een hond u graag wilt, dan is het belangrijk om een betrouwbaar aanschafadres te vinden. Helaas zien we nog regelmatig dat er puppy’s gekocht worden bij foute fokkers en handelaars.

Als u niet van plan bent om via een rasvereniging een rashond aan te schaffen. Dan kunt u het praktisch stappenplan gebruiken om een puppy via internet te zoeken. Ook kunt u de puppychecklist gebruiken, als u op bezoek gaat om naar de puppy’s te kijken.

Denkt u erover na om een buitenlandse (zwerf)hond aan te schaffen, dan zijn er nog aanvullende adviezen. Zo kunnen deze dieren ziektes met zich meedragen en zien we ook regelmatig gedragsproblemen. Daarnaast is ook wet- en regelgeving waar u rekening mee dient te houden als u een dier wilt importeren vanuit het buitenland. Dit kunt u lezen in het document hieronder.


Gezondheidscontrole & vaccinatie

Door middel van vaccinaties kunt u uw pup beschermen tegen een aantal besmettelijke en dodelijke ziektes.

De meeste puppies gaan op een leeftijd van 9 weken naar hun nieuwe eigenaar. Een pup mag overigens niet jonger zijn dan 7 weken als het zijn moeder en nestgenoten verlaat, dit is zo afgesproken in de wet.

We raden aan om met uw puppy op gezondheidscontrole te komen, kort nadat hij bij u in huis is komen wonen. Dit zouden we (afhankelijk van de leeftijd) kunnen combineren met de vaccinaties. Een puppy wordt gevaccineerd op een leeftijd van 6, 9 en 12 weken.

Als u van plan bent om u hond mee te nemen naar het buitenland dan is de vaccinatie tegen rabiës (hondsdolheid) nog wettelijk verplicht. Deze enting kan pas gegeven worden vanaf een leeftijd van 3 maanden, waarna er nog 21 dagen moet worden gewacht voordat uw dier mee de grens over mag.

Voor een verblijf in een pension, dagopvang of bij het volgen van een cursus is een vaccinatie tegen kennelhoest verplicht.

Titeren puppy

Het is mogelijk om door middel van een bloedonderzoek (VacciCheck) te bepalen hoeveel antilichamen uw dier heeft voor drie ziektes waar u uw hond tegen kan laten vaccineren. Namelijk hondenziekte, parvo en de besmettelijke leverziekte. Als uw hond voldoende antilichamen heeft tegen deze ziektes, dan is het niet nodig om uw hond hiertegen te laten vaccineren.

Na de geboorte is uw pup tijdens zijn eerste weken beschermd door de antilichamen die hij meekrijgt van zijn moeder (maternale antilichamen). De hoeveelheid van deze antilichamen neemt af in de verloop van de tijd. Hoe snel dit afneemt verschilt per individu.

Het afweersysteem van een pup word pas actief en gaat pas zelf antilichamen aanmaken als de hoeveelheid maternale antilichamen laag is. Vaccineren van een pup als de hoeveelheid antilichamen nog hoog is, zal dus geen effect hebben.

Een pup titeren klinkt dus als dé oplossing om het juiste moment te bepalen van de vaccinatie. Echter, zitten hier een aantal nadelen aan verbonden. Ten eerste, is het niet helemaal duidelijk bij welke hoeveelheid maternale antistoffen een vaccinatie wel gaat werken. Ten tweede, moeten we dan iedere pup vanaf 6 weken leeftijd iedere 2 tot 3 weken gaan titeren. Hierbij moet er dus steeds bloed worden afgenomen, wat niet zo eenvoudig is bij zo’n jong dier. Ten derde, is de kans op sterfte is erg groot als een pup een van deze drie ziektes krijgt. Ten vierde, kunnen er niet voor alle ziektes getiterd worden en zal een pup sowieso gevaccineerd moeten worden tegen leptospirose en indien nodig kennelhoest en rabiës.

Wij adviseren daarom om iedere pup via het standaard vaccinatieschema te laten vaccineren, namelijk op 6, 9 en 12 weken. En indien gewenst nog op een leeftijd van 18 weken een titertest uit te laten voeren, om zeker te zijn dat de vaccinatie goed is aangeslagen en uw pup goed beschermd is.

Chippen

Het is verplicht om een hond binnen 7 weken na de geboorte te laten chippen en registreren.

Bent u van plan om een puppy te kopen? Vergeet dan niet te vragen of de hond gechipt en geregistreerd is en laat dat eventueel controleren door uw dierenarts. Het is namelijk ook strafbaar om een hond te kopen die niet is geregistreerd en geen chip of paspoort heeft.

Meer informatie over chippen en registreren vindt u in onderstaande document.

Parasietenbestrijding puppy

Wormen

Er bestaan verschillende wormen waardoor een hond in Europa besmet kan raken (spoelworm, zweepworm, lintworm, haakworm, hartworm, subcutane worm en de longworm).

De hondenspoelworm komt erg vaak voor bij puppy’s, doordat puppy’s besmet kunnen raken via de placenta of door het drinken van de moedermelk. Ook mensen kunnen besmet raken met spoelwormen (zoönose), het is daarom belangrijk om uw puppy regelmatig te ontwormen.

Puppy’s moeten vanaf een leeftijd van 2 weken ontwormd worden. Dit herhaal je vervolgens elke 2 weken, tot 2 weken na het spenen. Daarna maandelijks tot ze een leeftijd van een half jaar hebben bereikt.

Vlooien en teken

Ook raden wij het aan om uw puppy te beschermen tegen vlooien en teken.

Niet alle middelen zijn geschikt om aan uw puppy te geven. Voor advies kunt u altijd contact met ons opnemen.

Verzekering puppy

Een ongeluk zit in een klein hoekje...

Wat is een dierenverzekering?

Misschien heeft u er nooit over nagedacht, maar het is ook mogelijk om uw pup te laten verzekeren. In principe werkt het hetzelfde als bij ons, je betaald maandelijks een vast bedrag aan premie bij de (huisdier)verzekering. Er is ook een bedrag voor eigen risico. De voorwaarden verschillen per verzekeraar. Vaak kunt u zelf kiezen voor welke gebeurtenissen u uw huisdier wilt verzekeren, zoals een ongeval, ziekte of een crematie.

Als je (onverwachte) kosten hebt gemaakt bij de dierenarts, kan je deze (achteraf) declareren door de factuur van de dierenarts in te sturen. Dan krijg je (een deel van) de kosten vergoed.

Waarom een dierenverzekering?

Natuurlijk kunt u er ook voor kiezen om te sparen voor onverwachte zorgkosten bij uw dier. Het nadeel hierbij is dat u niet weet of u genoeg gespaard heeft als uw dier een ongeval krijgt of ziek wordt. Echt, het komt altijd onverwachts.

De ontwikkeling in de diergeneeskunde heeft niet stil gestaan. Tegenwoordig is veel meer mogelijk dan vroeger, zo zijn er dierenarts specialisten voor bijvoorbeeld, kanker, orthopedie, oogheelkunde, interne ziekten etc. De kosten van onderzoeken en behandelingen zoals bijvoorbeeld MRI/CT, echo, scopie, (kijk)operaties of chemo kunnen behoorlijk oplopen.

Wanneer afsluiten?

Wij adviseren om een puppy al te laten verzekeren. In het eerste levensjaar breng je namelijk regelmatig tijd door met uw puppy bij de dierenarts. Zo zijn er een aantal vaccinaties nodig en wordt uw hond misschien gecastreerd of gesteriliseerd. Ook kunnen een aantal ziektes, zoals bijvoorbeeld een allergie, zich openbaren in het eerste jaar. Als uw dier eenmaal is gediagnosticeerd met een bepaalde aandoening wordt het vaak niet meer vergoed door de verzekering. Ten slotte, hebben sommige verzekeraars een maximumleeftijd voor dieren, daarboven kun je geen verzekering meer afsluiten.

Welke dierenverzekering?

Een verzekering afsluiten kan dus een verstandige keuze zijn. Het is wel goed om dit per individueel dier te bekijken en de verschillende polissen met elkaar te vergelijken om tot een verstandige keuze te komen. Het is echter vaak lastig om de kosten tussen verzekeringen te vergelijken, omdat niet elke verzekering dezelfde zorgkosten vergoedt of bijvoorbeeld een hogere eigen bijdrage vraagt.

Socialisatie & gedrag

Een goed begin is het halve werk!

Wij van Dierenkliniek Dennenoord vinden het belangrijk dat puppy’s een zo goed mogelijke start hebben, zodat ze daar profijt van hebben voor de rest van hun leven. Daarom bieden wij een aantal programma’s aan speciaal voor de pup. Hieronder kunt u hier meer over lezen.
Als u vragen heeft schroom dan niet om contact met ons op te nemen.

Castratie en sterilisatie

Als u niet van plan bent om met uw hond te fokken, dan zouden wij adviseren om een teefje te laten castreren 3 maanden na de eerste loopsheid.

De castratie van een reu wordt niet standaard geadviseerd, omdat er vaak meer nadelen dan voordelen aan vast zitten.

Voor meer informatie over castratie en sterilisatie van uw hond verwijzen wij u graag door naar een andere pagina.