Hoera! Een nieuwe kat
Kittens
Een nieuwe kitten in huis is ontzettend leuk, maar ook een hele verantwoordelijkheid. Een kat is niet alleen voor de gezelligheid, maar kost namelijk ook tijd, aandacht, energie en geld. Het is altijd verstandig om van te voren goed na te denken wat dit voor gevolgen heeft en hoe je dit het beste kan aanpakken. Ook is het goed om van te voren na te denken over het soort kat dat u wil aanschaffen en of dit ook goed bij uw wensen en omstandigheden past.
De aanschaf van een kat
Heeft u eenmaal een beslissing genomen over wat voor een kat u graag wilt, dan is het belangrijk om een betrouwbaar aanschafadres te vinden. Helaas zien we nog regelmatig dat er kittens gekocht worden bij foute fokkers en handelaars.
Als u niet van plan bent om via een rasvereniging een raskat aan te schaffen. Dan kunt u de kitten-checklist gebruiken, als u op bezoek gaat om naar de kittens te kijken.
Denkt u erover na om een buitenlandse (zwerf)kat aan te schaffen, dan zijn er nog aanvullende adviezen. Zo kunnen deze dieren ziektes met zich meedragen en zien we ook regelmatig gedragsproblemen. Daarnaast is ook wet- en regelgeving waar u rekening mee dient te houden als u een dier wilt importeren vanuit het buitenland. Dit kunt u lezen in het document hieronder.
Gezondheidscontrole & vaccinatie
Door middel van vaccinaties kunt u uw kitten beschermen tegen een aantal besmettelijke en dodelijke ziektes.
De meeste kittens gaan op een leeftijd van 9 weken naar hun nieuwe eigenaar. Een kitten mag overigens niet jonger zijn dan 7 weken als het zijn moeder en nestgenoten verlaat, dit is zo afgesproken in de wet.
We raden aan om met uw kitten op gezondheidscontrole te komen, kort nadat hij bij u in huis is komen wonen. Dit zouden we (afhankelijk van de leeftijd) kunnen combineren met de vaccinaties. Een kitten wordt gevaccineerd op een leeftijd van 9 en 12 weken en op 6 maanden.
Als u van plan bent om u kitten mee te nemen naar het buitenland dan is de vaccinatie tegen rabiës (hondsdolheid) nog wettelijk verplicht. Deze enting kan pas gegeven worden vanaf een leeftijd van 3 maanden, waarna er nog 21 dagen moet worden gewacht voordat uw dier mee de grens over mag. Deze vaccinatie heeft de kat ook nodig als hij/zij in aanraking komt met een vleermuis.
Voor een verblijf in een pension is soms de Bordetella vaccinatie verplicht.
Chippen
Helaas wordt er nog regelmatig een gevonden kat bij ons gebracht, die dan geen chip blijkt te hebben. Zonder deze chip kunnen we zo’n verdwaalde kat niet herenigen met hun baasje en wordt het dier naar het asiel overgedragen.
We raden daarom altijd aan om uw kat te laten chippen. Dit kan al gedaan worden tijdens de eerste vaccinatie. Als u een Europees paspoort wil voor uw dier, omdat u van plan bent om te gaan reizen met uw kat, dan is deze chip ook verplicht.
Parasietenbestrijding kitten
Wormen
Het is belangrijk om uw kitten regelmatig te ontwormen. Via de moedermelk kunnen kittens al een spoelworminfectie oplopen, daarom moet moederpoes en kittens al vanaf 3 weken na de geboorte ontwormd worden. Dit herhaal je vervolgens op 5 en 7 weken. Daarna moet uw kitten elke maand een wormenkuur krijgen, tot hij 6 maanden oud is.
Vlooien en teken
Ook raden wij het aan om uw kitten te beschermen tegen vlooien en teken.
Niet alle middelen zijn geschikt om aan uw kitten te geven. Voor advies kunt u altijd contact met ons opnemen.
Verzekering
Een ongeluk zit in een klein hoekje...
Wat is een dierenverzekering?
Misschien heeft u er nooit over nagedacht, maar het is ook mogelijk om uw kitten te laten verzekeren. In principe werkt het hetzelfde als bij ons, je betaald maandelijks een vast bedrag aan premie bij de (huisdier)verzekering. Er is ook een bedrag voor eigen risico. De voorwaarden verschillen per verzekeraar. Vaak kunt u zelf kiezen voor welke gebeurtenissen u uw huisdier wilt verzekeren, zoals een ongeval, ziekte of een crematie.
Als je (onverwachte) kosten hebt gemaakt bij de dierenarts, kan je deze (achteraf) declareren door de factuur van de dierenarts in te sturen. Dan krijg je (een deel van) de kosten vergoed.
Waarom een dierenverzekering?
Natuurlijk kunt u er ook voor kiezen om te sparen voor onverwachte zorgkosten bij uw dier. Het nadeel hierbij is dat u niet weet of u genoeg gespaard heeft als uw dier een ongeval krijgt of ziek wordt. Echt, het komt altijd onverwachts.
De ontwikkeling in de diergeneeskunde heeft niet stil gestaan. Tegenwoordig is veel meer mogelijk dan vroeger, zo zijn er dierenarts specialisten voor bijvoorbeeld, kanker, orthopedie, oogheelkunde, interne ziekten etc. De kosten van onderzoeken en behandelingen zoals bijvoorbeeld MRI/CT, echo, scopie, (kijk)operaties of chemo kunnen behoorlijk oplopen.
Wanneer afsluiten?
Wij adviseren om een kitten al te laten verzekeren. In het eerste levensjaar breng je namelijk regelmatig tijd door met uw kat bij de dierenarts. Zo zijn er een aantal vaccinaties nodig en wordt uw kat misschien gecastreerd of gesteriliseerd. Ook kunnen een aantal ziektes, zoals bijvoorbeeld een allergie, zich openbaren in het eerste jaar. Als uw dier eenmaal is gediagnosticeerd met een bepaalde aandoening wordt het vaak niet meer vergoed door de verzekering. Ten slotte, hebben sommige verzekeraars een maximumleeftijd voor dieren, daarboven kun je geen verzekering meer afsluiten.
Welke dierenverzekering?
Een verzekering afsluiten kan dus een verstandige keuze zijn. Het is wel goed om dit per individueel dier te bekijken en de verschillende polissen met elkaar te vergelijken om tot een verstandige keuze te komen. Het is echter vaak lastig om de kosten tussen verzekeringen te vergelijken, omdat niet elke verzekering dezelfde zorgkosten vergoedt of bijvoorbeeld een hogere eigen bijdrage vraagt.
Castratie en sterilisatie
Als u niet van plan bent om met uw kat te fokken, dan zouden wij adviseren om uw poes of kater te laten castreren als hij of zij 6 maanden oud is.
Voor meer informatie over castratie en sterilisatie van uw kat verwijzen wij u graag door naar onderstaande pagina.