castratie & sterilisatie kat

Als u niet van plan bent om met uw kat te fokken, dan zouden wij adviseren om uw kat vanaf 6 maanden leeftijd te castreren.

Wat is castreren en sterilisatie?

De termen castratie en sterilisatie worden vaak door elkaar gehaald. Er wordt vaak gedacht dat we een kater castreren en een poes steriliseren, maar in feite castreren we beide dieren.

Als we een kater (mannelijke kat) castreren verwijderen we de testikels, bij de poes (vrouwelijke kat) verwijderen we de eierstokken en indien nodig ook de baarmoeder.

Bij sterilisatie worden de geslachtsorganen niet weggehaald, maar de eileiders of zaadleiders onderbroken. Hier wordt niet voor gekozen, omdat de dieren dan wel onvruchtbaar worden gemaakt maar hormonaal nog intact zijn.

Castratie kater

Er zijn verschillende voordelen als u uw kater laat castreren. Ten eerste zal het uiteraard voorkomen dat een poes ongewenst gedekt zal worden. Ten tweede voorkomt het dat uw kater gaat sproeien (territorium markeren met urine) in huis. Ten derde voorkomt het agressief gedrag naar soortgenoten (als dat veroorzaakt wordt door hormonen).

Een ongecastreerde kater heeft een groter risico op het oplopen van een aantal infectieziekten, zoals FIV (kattenaids) of FeLV (kattenleukemie). Deze worden namelijk overgedragen door een bijtwond. Ook kan er na een bijt- of krabwond een abces ontstaan, waar een kat erg ziek van kan worden.

Een nadeel van castratie is dat uw kater sneller te zwaar zal worden, omdat de stofwisseling langzamer gaat werken. Ook brengt elke operatie uiteraard risico’s met zich mee en kans op complicaties. Deze proberen wij altijd tot een minimum te beperken.


Castratie poes

Ook het castreren van een poes heeft meerdere voordelen.

Ten eerste zal het uiteraard voorkomen dat uw poes ongewenst drachtig raakt. Ten tweede zal uw kat niet meer krolsgedrag gaan vertonen. Hierbij zal een poes namelijk heel luidruchtig gaan miauwen, wat erg vervelend kan zijn.

Ten slotte zal uw kat geen hormonale problemen ontwikkelen zoals het ontstaan van een baarmoedertumor.

De nadelen van castratie zijn, net zoals bij de kater, het risico op gewichtstoename en het operatierisico inclusief kans op complicaties.