Chirurgie gezelschapsdieren

Dierenkliniek Dennenoord beschikt over operatiekamers welke zijn uitgerust met moderne apparatuur op gebied van beademing-, bewakings- en gasanaesthesie-apparatuur.

Onze dierenartsen zijn ervaren op het chirurgisch vlak, hierdoor kunnen wij de meeste operaties zelf op de kliniek uitvoeren. Voor bepaalde operaties (o.a. orthopedie) schakelen wij de hulp in van chirurg Paul van der Heijden.

Voorafgaand aan de operatie

Voorzorg
Sommige problemen zijn niet waarneembaar aan de buitenzijde. Het is echter belangrijk om hiervan op de hoogte te zijn, zodat een best passende narcose toegepast wordt. Daarom wordt uw dier voorafgaand aan de operatie helemaal nagekeken. Ook kunnen er voorafgaand aan de operatie een aantal waardes in het bloed worden gecontroleerd, zoals de nier- en leverfunctie. U kunt vooraf aan de operatie aangeven of u een dergelijk pre-anesthetisch bloedonderzoek wenst.

Voorbereiding
Indien uw dier bij ons komt voor een operatie, zijn er een aantal zaken waar u rekening mee dient te houden. U ontvangt daarom van ons tijdig preoperatieve informatie. In deze informatie staat bijvoorbeeld vermeld of uw dier nuchter naar de afspraak moet komen.

Tijdens de operatie

Narcose
De dosering narcose wordt afgestemd op uw huisdier (denk hierbij aan ras, gewicht en leeftijd), waardoor risico’s tot een minimum worden beperkt.

Bewaking
Tijdens de operatie houden we uw huisdier nauwlettend in de gaten. Hierbij maken we gebruik van beademingsapparatuur en bewakingsapparatuur; hiermee bedoelen we apparatuur die het zuurstofgehalte van het bloed in de gaten houdt, de ademhaling meet en uiteraard wordt er gedurende de hele operatie een hartfilmpje gemaakt, zodat we direct in kunnen grijpen als er problemen ontstaan.. Zo zorgen we ervoor dat de operatie zo veilig mogelijk verloopt.


Na de operatie

Recovery en nazorg
Na de operatie wordt uw dier op een warme, comfortabele plek gelegd. Wij houden uw dier continu in de gaten tijdens het wakker worden. Tussentijds wordt u op de hoogte gesteld hoe de behandeling en narcose is verlopen.

Zodra uw dier volledig wakker is, neemt de assistente contact met u op. Zij spreekt met u af wanneer u uw huisdier mag komen ophalen. U krijgt een informatiebrief mee over de nazorg thuis. Hierin staat hoe u eventuele medicatie moet toedienen, wanneer uw dier weer mag eten en drinken en waar u na de operatie op moet letten.