Castratie & sterilisatie hond

Als u niet van plan bent om met uw hond te fokken, dan zouden wij adviseren om een teefje te laten castreren 3 maanden na de eerste loopsheid.

De castratie van een reu wordt niet standaard geadviseerd, omdat er vaak meer nadelen dan voordelen aan vast zitten.

Wat is castreren en sterilisatie?

De termen castratie en sterilisatie worden vaak door elkaar gehaald. Er wordt vaak gedacht dat we een reu castreren en een teef steriliseren, maar in feite castreren we beide dieren.

Als we een reu (mannelijke hond) castreren verwijderen we de testikels, bij de teef (vrouwelijke hond) verwijderen we de eierstokken en indien nodig ook de baarmoeder.

Bij sterilisatie worden de geslachtsorganen niet weggehaald, maar de eileiders of zaadleiders onderbroken. Hier wordt niet voor gekozen, omdat de dieren dan wel onvruchtbaar worden gemaakt maar hormonaal nog intact zijn.

Castratie reu

Zoals hierboven al benoemd wordt de castratie van een reu niet standaard geadviseerd, omdat er vaak meer nadelen dan voordelen aan vast zitten.

Voordelen
Er zijn verschillende voordelen als u uw reu laat castreren. Ten eerste zal het uiteraard voorkomen dat een teef ongewenst gedekt zal worden. Ten tweede voorkomt het allerlei ‘hormonaal gedrag’ zoals weglopen, markeren, voorhuidontstekingen en overmatig en ongewenst seksueel gedrag.

Ten derde verkleint het de kans op een chronische prostaatontsteking, tumoren van de perianaalklieren, een perineale hernia en ziekten van de zaadballen. Ten slotte, kan castratie als behandeling worden ingezet bij een goedaardige prostaatvergroting.

Nadelen
Een nadeel van castratie is dat uw reu sneller te zwaar zal worden, omdat de stofwisseling langzamer gaat werken. Ook brengt elke operatie uiteraard risico’s met zich mee en kans op complicaties. Deze proberen wij altijd tot een minimum te beperken. Daarnaast lopen gecastreerde reuen een grotere kans op het ontstaan van kwaadaardige, maar zeldzame, vorm van prostaatkanker.

Ten slotte, zijn er ook nadelige gedragsmatige effecten. Bij reuen die al angstig en onzeker zijn is er een risico op het ontstaan van angst gerelateerde agressie na castratie.

Operatie of chemische castratie?

Als u erover nadenkt om uw reu te laten castreren, dan adviseren wij om altijd eerst een chemische castratie uit te laten voeren. Bij een chemische castratie wordt er een implantaat onder de huid aangebracht. Dit kan gewoon als de hond wakker is. Dit implantaat zorgt ervoor dat de hoeveelheid testosteron afneemt en uw hond tijdelijk onvruchtbaar wordt. Er bestaan een kortwerkend implantaat (gemiddeld 6 maanden) en een langwerkend implantaat (gemiddeld 1 jaar). Let wel op, de eerste 2 weken na het zetten van de implantaat kunnen de gedragsmatige problemen juist toenemen.

Als u vervolgens het idee hebt dat de castratie een positief effect heeft gehad, dan kunt u ervoor kiezen om chirurgisch beide zaadballen te verwijderen.


Castratie teef

Als u niet van plan bent om met uw hond te fokken, dan zouden wij adviseren om een teefje te laten castreren drie maanden na de eerste loopsheid.

Voordelen
Er zijn verschillende voordelen als u uw teef laat castreren. Ten eerste zal het uiteraard voorkomen dat uw teef ongewenst drachtig raakt.

Verder neemt na castratie van een teef de kans op het ontstaan van kwaadaardige melkkliertumoren af. Dit beschermende effect neemt af naarmate de teef vaker loops is geweest.

Na de 3de loopsheid wordt de kans op het ontstaan van kwaadaardige tumoren nauwelijks nog verminderd, maar de kans op het ontstaan van goedaardige melkkliertumoren neemt wel nog af bij castratie na de 3de loopsheid.

Andere voordelen van castratie is een verkleining van het ontstaan op een baarmoederontsteking, baarmoeder tumoren, eierstokkanker of eikerstok cysten.

Ten slotte raden wij castratie ook aan bij teven die regelmatig schijndrachtig zijn na de loopsheid.

Nadelen
Een nadeel van castratie is dat uw teef sneller te zwaar zal worden, omdat de stofwisseling langzamer gaat werken. Ook brengt elke operatie uiteraard risico’s met zich mee en kans op complicaties. Deze proberen wij altijd tot een minimum te beperken.

Er is een risico op het ontstaan van incontinentie na castratie. Dit risico is het grootste als uw dier op jonge leeftijd wordt gecastreerd. Wij raden daarom altijd aan om pas te castreren na de eerste loopsheid. Incontinentie is vaak goed te behandelen met medicatie, maar het kan zijn dat uw dier levenslange problemen blijft houden.

Operatie
Castratie vindt plaats door middel van een operatie. Bij teven boven de 10kg kan dit ook gedaan worden via een kijkoperatie.

Voor meer informatie verwijzen wij u naar onderstaande pagina.

Meer informatie

Bij vragen of twijfel schroom dan niet eerst eens contact met ons op te nemen of een afspraak in te plannen bij uw dierenarts.

In onderstaand document vindt u nog uitgebreider informatie over castratie van uw teef of reu. En op onderstaande pagina vindt u meer informatie over chirurgie bij gezelschapsdieren en alles wat daar bij komt kijken.