Knaagdieren
Voor een goede gezondheidszorg van uw knaagdier bent u bij ons aan het juiste adres.
Knaagdier aanschaffen
Er bestaan heel veel verschillende soorten knaagdieren. Met ieder zo hun eigen behoeftes en eigenschappen.
Sommige knaagdieren zijn alleen geschikt om naar te kijken, andere vinden het wel fijn om aangeraakt te worden. Het is dus ook belangrijk om goed na te denken wat je verwachtingen zijn en of deze diersoort dus wel of niet bij u en uw gezin zou passen.
De meeste knaagdieren zijn groepsdieren en moeten ook samen gehouden worden, andere zoals bijvoorbeeld de hamster duld geen ander in zijn verblijf. Ook is het goed om na te denken dat de meeste knaagdieren overdag veel slapen en pas tijdens de schemer en nacht actief worden.
In het onderstaande document staat algemeen beschreven wat er allemaal bij komt kijken bij de aanschaf van een knaagdier. En helpt het met de keuze maken voor het soort knaagdier.
Vervolgens kunt u op de website van de licg per knaagdiersoort de huisdierenbijsluiter downloaden. Hier kun je per diersoort informatie vinden over het natuurlijke gedrag, huisvesting, verzorging, hanteren, voeding, voortplanting, benodigde ervaring, aanschaf en de kosten.
Huisvesting knaagdier
Als u eenmaal een beslissing heeft genomen over de knaagdiersoort die u graag zou willen. Dan is het vervolgens belangrijk om een geschikt knaagdierverblijf in te richten.
Natuurlijk gedrag
Het is belangrijk dat een dier zijn natuurlijk gedrag kan uitvoeren en geen stress ervaart. Dieren die stress ervaren zijn namelijk ongelukkig en worden sneller ziek. Om te weten hoe het verblijf eruit moet zien, moet je weten hoe het dier in de natuur leeft en dit ga je proberen na te bootsen. Zo moet een gerbil bijvoorbeeld kunnen graven en een hol kunnen maken onder de grond.
Hieronder vind je een document met informatie over de inrichting van knaagdierverblijven.