Verzorging en voeding cavia

Cavia’s zijn gezellige knaagdieren die erg geschikt zijn als huisdier, omdat ze goed tam gemaakt kunnen worden en zelden bijten.

Verzorging Cavia

De verzorging van een cavia is ook niet ingewikkeld, maar het is wel noodzakelijk om je eerst goed in te lezen voordat u een cavia aanschaft. Er zijn namelijk wel een aantal behoeftes waar u aan moet voldoen, zoals de juiste voeding en voldoende knaagmateriaal. Ook heeft een cavia voldoende ruimte nodig en een maatje om mee samen te wonen, cavia’s zijn namelijk groepsdieren.

Denkt u erover na om een cavia aan te schaffen? Lees dan van te voren onderstaand document goed door.

Hooi

We zien regelmatig gezondheidsproblemen die voorkomen hadden kunnen worden door het juiste dieet aan te bieden aan uw cavia. We vinden het daarom erg belangrijk om hier even wat extra informatie te geven over de juiste voeding voor uw cavia. 

Een cavia is een planteneter en heeft behoefte aan veel vezels, dit zorgt namelijk voor een goede darmwerking. Vezels halen ze uit ruwvoer zoals hooi. Het is dus belangrijk om een cavia een onbeperkte hoeveelheid hooi aan te bieden elke dag.

Een andere reden om voldoende hooi te geven is dat door het kauwen hierop hun tanden en kiezen afslijten. Bij cavia’s blijven hun tanden en kiezen namelijk continue doorgroeien. Er bestaat dus een risico op gebitsproblemen als een cavia niet voldoende ruwvoer krijgt aangeboden.

Knaagmateriaal

Naast ruwvoer is het ook belangrijk om voldoende knaagmateriaal aan te bieden om het gebit van de cavia gezond te houden. Denk hierbij aan knaagtakken van bijvoorbeeld de berk, hazelaar, wilg of fruitbomen.

Een knaagsteen raden we af, omdat een cavia hiermee te veel mineralen binnen kan krijgen.

Pellets

We krijgen regelmatig te horen dat een cavia wel genoeg hooi krijgt aangeboden, maar het niet wil opeten. Vaak komt dat doordat ze teveel brokjes krijgen op een dag. Hierdoor gaan ze minder hooi eten en worden ze vaak te dik. Een te dikke cavia heeft ook een groter risico op het ontstaan van blaas- of nierstenen, omdat in cavia voer extra veel calcium zit.

Een volwassen cavia heeft ongeveer 20 gram brokjes op een dag nodig. Haarloze cavia’s en cavia’s die in de winter buiten leven hebben soms wat meer nodig, omdat ze de energie nodig hebben om zichzelf warm te houden.

We adviseren ook om géén gemengd voer te geven aan een cavia, omdat ze dan vaak selectief alleen de lekkere dingen op eten. Hierdoor krijgen ze niet alle voedingsstoffen binnen die ze nodig hebben. Koop daarom pellets en dan altijd die speciaal voor de cavia is gemaakt.

Vitamine C

Geef nooit voer van andere knaagdieren of konijnen aan uw cavia. Net zoals de mens kunnen cavia’s namelijk niet zelf vitamine C aanmaken of voor langere tijd opslaan, daarom is er in speciaal cavia voer altijd extra vitamine C toegevoegd. Bij een tekort aan vitamine C (hypovitaminose C) kunnen er allerlei problemen ontstaan, zoals o.a. gebit- en gewrichtsproblemen. Let wel op dat de hoeveelheid vitamine C kan afnemen in het voer, dus voer na de uiterste houdbaarheidsdatum is niet bruikbaar meer.

Ondanks dat vitamine C dus ook toegevoegd is aan het voer raden we ook aan om iedere dag uw cavia een vitamine C tablet te geven. Een volwassen cavia heeft 10 tot 20 mg per kg lichaamsgewicht per dag nodig. Dieren in de groei en zwangere dieren hebben meer vitamine C nodig. Er bestaan ook vitamine C druppels die je in het drinkwater kan doen, maar deze werken vaak minder goed. Vitamine C wordt zo namelijk snel afgebroken en je kan op deze manier ook nooit zeker weten of de dieren voldoende binnen krijgen.

Groenten

Verder is het belangrijk om dagelijks groenten aan te bieden aan uw cavia. Geef nooit teveel groenten in een keer en laat ze langzaam wennen aan iedere groente, anders bestaat het risico op diarree en gasvorming.  Groenten die geschikt zijn voor de cavia zijn bijvoorbeeld wortelloof, andijvie, broccoli, kool, radijsblad, komkommer, paprika en witlof.

Af en toe kunt u uw cavia ook als traktatie een stukje wortel of een stuk fruit (aardbei, peer of banaan) geven. Teveel fruit is echter ongezond, want er zit erg veel suiker in.