Beter voorkomen dan genezen!

Vaccinatie bij de kat

Om uw kat gezond te houden raden wij aan om elk jaar een gezondheidscontrole te laten doen en hem dan ook te vaccineren. Er bestaan verschillende ziektes waar u uw kat tegen kan beschermen door middel van een vaccinatie.

Kattenziekte en niesziekte

Bij de jaarlijkse gezondheidscontrole kijken we uw kat na en vaccineren we hem op maat.

De basis ziektes waartegen we katten standaard vaccineren zijn:

  • Kattenziekte
  • Niesziekte

Met name kattenziekte kan erg snel fataal verlopen bij dieren die niet beschermd zijn. Niesziekte verloopt over het algemeen wat milder, maar ook onbeschermde katten kunnen daar flink ziek van worden.

Pension en buitenland

Als u uw kat mee neemt de grens over naar het buitenland, dan is de vaccinatie tegen rabiës (hondsdolheid) verplicht. Deze vaccinatie moet minimaal 21 dagen voor vertrek gegeven worden. Deze vaccinatie heeft een kat ook nodig als hij/zij in aanraking komt met een vleermuis.

Sommige kattenpensions vragen een extra vaccinatie in de vorm van een neusenting tegen de Bordetella bacterie , vraag dit na voordat u reserveert!

Vaccinatieschema kitten

Kittens krijgen hun afweerstoffen via de moedermelk binnen. Wanneer ze een aantal weken oud zijn verdwijnt deze immuniteit en moeten ze zelf afweer gaan opbouwen. Vaccineren is hierbij erg belangrijk.

We adviseren om kittens op 9 en 12 weken te laten vaccineren tegen katten- en niesziekte. En deze vervolgens nog te herhalen op 6 en 12 maanden leeftijd.

Vaccinatieschema volwassen kat

Als uw kat netjes gevaccineerd is als kitten volgens het basis schema, dan gaan we daarna verder op maat vaccineren.

Daarbij vaccineren we uw kat 1 keer per 3 jaar tegen kattenziekte. En de vaccinatie tegen niesziekte herhalen we jaarlijks.