Gezonde voeding, gezonde vogel

Voeding papegaai en parkiet

Wat heel belangrijk is voor de gezondheid van de vogel, is een goede en volwaardige voeding. Er bestaan nogal wat misstanden hierover, daarom is het aan te raden om voordat je een vogel aanschaft, te kijken naar de juiste voeding.

Een wijd verbreid misverstand is, dat vogels genoeg hebben aan een zaadmengsel. Dit is te eenzijdig en geeft op de langere termijn heel vaak gezondheidsproblemen.

Tekorten in voeding

Wat is een goede voeding voor papegaaien en parkieten? In de praktijk blijkt dat 80% van de ziekten die we bij papegaaien en parkieten zien, wordt veroorzaakt door tekorten in de voeding. Slechte voeding is doodsoorzaak nummer 1 onder papegaaien en parkieten in Nederland!

Doordat er vaak alleen zaadmengsels worden gevoerd, krijgen de dieren te weinig vitaminen, mineralen en bouwstoffen binnen. Daarnaast bevatten zaden erg veel vet.

Het is dus beter om een ander soort basis voeding aan te bieden aan papegaaien en parkieten, een goed voorbeeld hiervan zijn pellets.

Pellets

Pellets zijn samengeperste korrels, waardoor de papegaai of parkiet niet kan selecteren en alle voedingsstoffen binnenkrijgt die hij nodig heeft.

Er bestaan verschillende pellets voor verschillende soorten papegaaien en parkieten, bijvoorbeeld van de merken Harrison’s Bird Foods en Scenic Bird Food.

Als de vogel gewend is aan de pellets worden ze over het algemeen zeer goed gegeten.

Fruit en groenten

We raden aan om naast de pellets ook het dieet aan te vullen met fruit en groenten.

Wilt u graag meer weten welke extraatjes gezond zijn voor uw vogel? En hoeveel u uw dier mag aanbieden op een dag? Dan raden wij het aan om onderstaand document te lezen.

Let op met avocado, chocolade, gezwavelde gedroogde vruchten, pitten van steenvruchten, rabarber en chocolade, want deze zijn bewezen giftig voor papegaaien en parkieten.

Er zijn ook tussendoortjes van Harrison’s Bird Foods verkrijgbaar, onder de naam Power Treats.

Voedselverrijking

Het is belangrijk om uw vogel voldoende te stimuleren en bezig te houden.

Vogels zijn in het wild een groot gedeelte van de dag bezig met het zoeken naar eten. Om aan deze natuurlijke behoefte te voldoen en te voorkomen dat ze zich gaan vervelen en ongewenst gedrag gaan vertonen (o.a. verenplukken), is het belangrijk om aan voedselverrijking te voldoen.

In onderstaand document van de licg leest u alles over voedselverrijking voor papegaaien.