Gezonde voeding, gezond konijn

Voeding konijn

We zien regelmatig gezondheidsproblemen die voorkomen hadden kunnen worden door het juiste dieet aan te bieden aan een konijn.

Planteneter

Een konijn is een planteneter en heeft behoefte aan veel vezels. Deze vezels halen ze uit ruwvoer zoals hooi.

Zoals u in het plaatje ziet staan moet het dieet van een konijn voor ongeveer 80 procent uit hooi bestaan. In gras zitten ook vezels, maar een konijn moet hier wel langzaam aan wennen. Anders bestaat het risico op het ontstaan van diarree. Het is ook niet verstandig om gemaaid gras te geven aan uw konijn.
Het is dus belangrijk om een konijn een onbeperkte hoeveelheid hooi aan te bieden elke dag. Een konijn moet elke dag minstens zoveel hooi eten als het konijn groot is.

Brokken

We krijgen regelmatig te horen dat een konijn wel genoeg hooi krijgt aangeboden, maar het niet wil opeten. Vaak komt dat doordat ze teveel brokjes krijgen op een dag. Hierdoor gaan ze minder hooi eten en worden ze vaak te dik. Een konijn heeft maar ongeveer 20 gram/kg brokjes op een dag nodig.

Een te dik konijn heeft ook een groter risico op het ontstaan van blaasstenen of blaaszand. En eet vaak ook niet zijn blindedarmkeutels op. Een konijn heeft twee soorten keutels; gewone keutels (groot, stevig en lichte kleur) en blindedarmkeutels (klein, zacht en donker). Deze blindedarmkeutels eet het konijn op, zodat het nog een keer de darmen kan passeren en alle voedingsstoffen eruit kan halen. Als deze keutels niet worden opgegeten kunnen ze aan de kont vast blijven plakken. Vliegen kunnen vervolgens hun eitjes hierin leggen. De maden die hieruit ontstaan kunnen vervolgens de huid aantasten.

We adviseren ook om geen gemengde granen te geven aan een konijn, omdat ze dan vaak selectief alleen de lekkere dingen op eten. Hierdoor krijgen ze niet alle voedingsstoffen binnen die ze nodig hebben.

Groenten en fruit

Verder is het belangrijk om genoeg groenten aan te bieden aan uw konijn.

Geef nooit teveel groenten in een keer en laat ze langzaam wennen aan iedere groente. Niet alle soorten groenten zijn geschikt!

Konijnen mogen géén: bieslook, prei, ui, knoflook, rabarber, kool en aardappel(schillen).  Ook mogen ze niet teveel peterselie, selderij, zuring en spinazie krijgen.

Geef een konijn ook niet teveel fruit. Hierin zitten namelijk erg veel suikers waardoor een konijn snel dik word. Ook bestaat het risico op diarree.

Snoepjes en een korstje brood mag een konijn ook alleen maar met mate krijgen. Je kunt een konijn beter verwennen met een stukje groente.

Voedselverrijking

Konijnen kunnen zich snel gaan vervelen als ze in een saai hok zitten en geen mogelijkheid hebben om te spelen. Hierdoor kunnen ze ook ongewenst gedrag ontwikkelen, zoals bijvoorbeeld knagen aan de tralies.

Konijnen in het wild zijn een groot gedeelte van de dag bezig met het zoeken naar voedsel. Dit is iets wat je thuis ook kan nabootsen. Door in plaats van het eten in een bakje te stoppen, kun je het ook op andere manieren aanbieden. Hierdoor geef je uw konijn een uitdaging en moeten ze wat meer moeite doen om hun eten te bemachtigen. Dit noemen we ook wel voedselverrijking.

Hieronder vind u een document met wat meer informatie over hoe je dit het beste kunt aanpakken.

Voerspelletje konijn

Hieronder ziet u twee voerspelletjes die u eenvoudig zelf kan maken voor uw konijn.