Voeding fret

We zien regelmatig gezondheidsproblemen die voorkomen hadden kunnen worden door het juiste dieet aan te bieden aan een fret.

Carnivoor

Een goede voeding is heel belangrijk voor de groei, het functioneren van alle organen de werking van het immuunsysteem.

De fret is een stricte carnivoor (vleeseter) dus het lijkt eenvoudig, helaas zijn er wel belangrijke zaken rondom de voeding die niet bij iedereen bekend zijn. Met een gedegen kennis rondom de voeding kunnen voerfouten worden voorkomen en daarmee ernstige gezondheidsproblemen.

Welke vleesvoeding is geschikt?

Niet iedere vleesvoeding is geschikt. De fret eet prooidieren in zijn geheel op en de vertering is hierop aangepast. Het voedsel van de fret moet dus, op basis van de samenstelling van prooidieren, bestaan uit goed verteerbare vleeseiwitten en kleine hoeveelheden, reeds gedeeltelijk verteerde plantaardige bestanddelen uit het maag-darmkanaal van de prooidieren. De dierlijke eiwitten moeten een hoog eiwit en vetgehalte hebben en een zo laag mogelijk koolhydraat en vezel gehalte.

Een goede richtlijn om de kwaliteit van het voer te beoordelen is de hoeveelheid ontlasting die de fret produceert. Als een fret erg veel ontlasting heeft, is het raadzaam om eens goed naar de kwaliteit van het voer te kijken. De bestanddelen worden dan namelijk minder goed verteerd en minder goed opgenomen. Helaas zijn lang niet alle frettenvoeders van voldoende kwaliteit.

Hondenvoer en de meeste kattenvoedingen zijn niet geschikt voor de fret.