Een gezond en gelukkig konijn

Verzorging & huisvesting van uw konijn

Een goede verzorging is erg belangrijk om uw konijn gezond én gelukkig te houden.

In de huisdierenbijsluiter van de licg kunt u uitgebreid lezen wat hiervoor nodig is.

Groepsdier

Zoals al eerder is benoemd zijn konijnen groepsdieren en daarom moeten ze altijd minstens met z’n tweeën samen wonen. Een konijn alleen is vaak depressief, verveelt zich en heeft stress. Hierdoor zijn ze ook vatbaarder om ziek te worden.

Denkt u erover na om een maatje aan te schaffen voor uw konijn? Vergeet dan ook niet om te kijken in het dierenasiel of de konijnenopvang. Er zijn namelijk genoeg konijntjes die een nieuwe baas zoeken.

Koppelen

Heeft u een maatje gevonden voor uw konijn? Zet dan nooit zomaar een ander konijn erbij, want dan is de kans groot dat ze gaan vechten. Konijnen willen erg graag samen wonen, maar wel met de juiste partner en vinden niet elk konijn even leuk.

Konijnen moet je aan elkaar ‘koppelen’ volgens een bepaald proces. In onderstaande documenten van de licg leest u hier meer over. Vindt u het spannend om zelf uw konijn te gaan koppelen? Dan kunt u vaak ook hulp inschakelen van bijvoorbeeld de medewerkers van de konijnenopvang.

Hanteren konijn

Konijnen vinden het meestal niet fijn om opgetild te worden. Helaas kom je er echter niet aan om dit af en toe toch te doen. Bijvoorbeeld om nagels te knippen, als u ze gaat vervoeren of bij het geven van medicijnen of dwangvoeding.

In onderstaand document staat  uitgebreid beschreven hoe je dit het beste aan kan pakken.