Beter voorkomen dan genezen!

Vaccinatie hond

Om uw hond gezond te houden raden wij aan om elk jaar een gezondheidscontrole te laten doen en hem dan te vaccineren. Er bestaan verschillende ziektes waar u uw hond tegen kan beschermen door middel van vaccinatie.

Tegen welke ziektes kunnen we uw hond vaccineren?

Bij de jaarlijkse gezondheidscontrole kijken we uw hond na en vaccineren we hem op maat.

De ziektes waarvoor we uw hond kunnen vaccineren zijn:

  • Besmettelijke Leverziekte
  • Hondenziekte
  • Parvo
  • Ziekte van Weil

Als u uw hond mee neemt de grens over naar het buitenland, dan is de vaccinatie tegen Rabiës (hondsdolheid) verplicht. Deze vaccinatie moet minimaal 21 dagen voor vertrek gegeven worden.

Voor een verblijf in een pension, dagopvang of bij het volgen van een cursus is een vaccinatie tegen kennelhoest verplicht.

Vaccinatieschema

Puppy’s krijgen hun eerste vaccinatie (en chip) als ze nog bij de fokker zijn, op 6 weken leeftijd. De volgende vaccinatie is op 9 weken leeftijd en op 12 weken volgt de laatste vaccinatie.

De eerste vaccinatie als volwassen hond krijgen ze één jaar na de laatste puppyvaccinatie. Dan krijgen ze de ‘cocktail vaccinatie’. Aangezien een aantal onderdelen van deze cocktailvaccinatie een bescherming bieden die langer dan één jaar duurt, worden in de twee jaren die erop volgen alleen gevaccineerd tegen de ziekte van Weil (leptospirose).

De kennelhoestvaccinatie moet ieder jaar opnieuw herhaald worden.

De bescherming van een vaccinatie tegen hondsdolheid is drie jaar, dit hoeft dus ook niet elk jaar te gebeuren.

Vaccicheck

Sommige diereigenaren geven er de voorkeur aan om eerst via een bloedonderzoek te testen of er nog voldoende bescherming is tegen hondenziekte, leverziekte en parvo. Dit heet titeren, door middel van enkele druppels bloed wordt er in beeld gebracht hoeveel antistoffen er nog zijn in het bloed. Hier kan de vaccinatie op aangepast worden.

Let op: we kunnen dit niet voor de andere ziektes testen; voor de ziekte van Weil (leptospirose), kennelhoest en rabiës. Hiervoor moet dus normaal binnen het schema gevaccineerd worden.

Vier keer per jaar hebben we een dag waarop getiterd wordt op de praktijk. Een assistente neemt bloed af en later op die dag wordt de uitslag doorgegeven, daarna kan er op maat gevaccineerd worden. De data waarop er getiterd word, worden gecommuniceerd via social media en onze website. U kunt natuurlijk ook altijd even contact met ons opnemen voor de eerstvolgende datum.