Castratie & sterilisatie konijn
Als u niet van plan bent om met uw konijnen te fokken, dan zouden wij adviseren om uw konijn vanaf 4-5 maanden leeftijd te laten castreren.
Wat is castreren en sterilisatie?
De termen castratie en sterilisatie worden vaak door elkaar gehaald. Er wordt vaak gedacht dat we een rammelaar castreren en een voedster steriliseren, maar in feite castreren we beide dieren.
Als we een rammelaar (mannelijk konijn) castreren verwijderen we de testikels, bij de voedster (vrouwelijk konijn) verwijderen we de eierstokken en indien nodig ook de baarmoeder.
Bij sterilisatie worden de geslachtsorganen niet weggehaald, maar de eileiders of zaadleiders onderbroken. Hier wordt niet voor gekozen, omdat de dieren dan wel onvruchtbaar worden gemaakt maar hormonaal nog intact zijn.
Castratie rammelaar
Er zijn verschillende voordelen als u uw rammelaar laat castreren. Ten eerste zal het uiteraard voorkomen dat uw voedster ongewenst gedekt zal worden. Ten tweede voorkomt het dat uw rammelaar gaat sproeien in huis. Ten derde voorkomt het agressief gedrag naar soortgenoten of de eigenaar (als dat veroorzaakt wordt door hormonen).
Een nadeel van castratie is dat uw konijn sneller te zwaar zal worden, omdat de stofwisseling langzamer gaat werken. Ook brengt elke operatie uiteraard risico’s met zich mee en kans op complicaties. Deze proberen wij altijd tot een minimum te beperken.
Castratie voedster
Ook het castreren van een voedster heeft meerdere voordelen. Ten eerste zal het uiteraard voorkomen dat uw voedster ongewenst drachtig raakt. Ten tweede zal uw konijn geen hormonale problemen ontwikkelen zoals cysteuze ovaria, maar ook het ontstaan van baarmoederontstekingen en baarmoedertumoren wordt voorkomen. Ten slotte voorkomt het ook agressief gedrag naar soortgenoten of mensen, maar ook dominantie naar andere konijnen (bijv. rijgedrag).
De meeste mensen nemen een koppel van een rammelaar en een voedster. Regelmatig word er vervolgens voor gekozen om alleen de rammelaar te laten castreren, omdat er dan geen risico meer is op ongewenste dracht. Zeker door het grote risico op baarmoedertumoren zouden wij altijd adviseren om ook uw voedster te laten castreren. Uit onderzoek (Harcourt-Brown, F.) blijkt dat bij 60 procent van de vrouwelijke konijnen boven de twee jaar een baarmoeder tumor ontwikkelt.
De nadelen van castratie zijn, net zoals bij de rammelaar, het risico op gewichtstoename en het operatierisico inclusief kans op complicaties.