Castratie en sterilisatie fret

Als u niet van plan bent om met uw fretten te fokken, dan zouden wij adviseren om uw fret te laten castreren.

Wat is castratie en sterilisatie?

De termen castratie en sterilisatie worden vaak door elkaar gehaald. Er wordt vaak gedacht dat we een ram castreren en een moertje steriliseren, maar in feite castreren we beide dieren.

Als we een ram (mannelijke fret) castreren verwijderen we de testikels, bij het moertje (vrouwelijke fret) verwijderen we de eierstokken en indien nodig ook de baarmoeder.

Bij sterilisatie worden de geslachtsorganen niet weggehaald, maar de eileiders of zaadleiders onderbroken. Hier wordt niet voor gekozen, omdat de dieren dan wel onvruchtbaar worden gemaakt maar hormonaal nog intact zijn.

Loopsheid

Vrouwtjes worden vruchtbaar (dit heet loops, net als bij de hond) in het voorjaar volgend op hun geboorte. Dat is op 4 tot 10 maanden leeftijd.

Een fretten vrouwtje moet gedekt worden, anders blijft ze het hele seizoen loops. Dit kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen (beenmergdepressie) omdat het vrouwelijk hormoon voor langere tijd verhoogd is. Uiteindelijk kan het dier overlijden aan bloedarmoede omdat het beenmerg helemaal niet meer werkt. Het is dus verstandig om een fretje niet langer dan één maand loops te laten.

Als je niet met je fret wilt fokken, is het dus noodzakelijk om iets te doen aan de loopsheid.

Castratie moertje

Er zijn twee mogelijkheden om uw moertje niet meer loops te laten worden.

1. Hormoonimplantaat

Hormoonimplantaten zijn een perfect alternatief voor chirurgische castratie/sterilisatie en hebben duidelijk de voorkeur. Deze implantaten onderdrukken (tijdelijk) de afgifte van geslachtshormonen. Het gedrag en de geur veranderen hetzelfde als bij een chirurgische castratie/sterilisatie.

Groot voordeel van een implantaat is ook nog dat de kans op het ontstaan van bijnierproblemen veel kleiner wordt. Ziekte van de bijnieren (het zgn. insulinoom) komt duidelijk meer voor bij ongesteriliseerde vrouwtjes.

Een implantaat is eenvoudig toe te dienen. Het is vergelijkbaar met het plaatsen van een identiteits-chip. Implantaten kunnen vanaf de leeftijd van 3-4 maanden worden geplaatst.

Het implantaat is ongeveer 2 jaar werkzaam, er bestaat ook een langer werkend implantaat (3-4 jaar)

 

2. Chirurgische castratie

Chirurgische castratie kan het beste vóór of in het begin van de loopsheid worden uitgevoerd. Normaliter gebeurt het vanaf 6 maanden leeftijd. Bij een castratie worden beide eierstokken verwijderd.

Voordeel ten opzichte van een implantaat kan zijn, dat een operatie een definitieve oplossing geeft, het dier wordt nooit meer loops.

Castratie ram

Een mannetje, waar niet mee wordt gefokt, kan meestal het beste worden gecastreerd.

Castratie maakt ze makkelijker in de omgang en verminderd de karakteristieke sterke geur. Indien een mannetje bij een andere fret(ten) wordt gehouden, is castratie een noodzaak. Het territoriale gedrag van ongecastreeerde mannetjes veroorzaakt veel stress bij henzelf en bij de andere fretten.

Hoe kan een ram het beste gecastreerd worden?

Ook bij de ram zijn er twee manieren van castratie.

1. Hormoonimplantaat

Een goede oplossing voor hormonale ongemakken bij mannetjes is, net als bij vrouwtjes, het plaatsen van een hormoonimplantaat. Het effect is hetzelfde als bij een chirurgische castratie. Implantaten kunnen vanaf de leeftijd van 3-4 maanden worden geplaatst, maar we wachten meestal tot ze duidelijk seksueel/territoriaal gedrag gaan vertonen.

2. Chirurgische castratie 

Chirurgische castratie is een relatief simpele en veilige ingreep. Dit kan gebeuren vanaf 5 a 6 maanden leeftijd. Het voordeel is hetzelfde als bij sterilisatie bij de teef, het is definitief.