Dierenkliniek Dennenoord

Vruchtbaarheidsbegeleiding

dierenkliniek dennenoord merrie vruchtbaarheid drachtecho met dopplerOnze kliniek, en vooral erkend paardenarts Merel Dierks, staat bekend om de uistekende resultaten op KI gebied. De voortplanting van het paard geniet Merel's speciale interesse en we hebben zodoende onze diensten uitgebreid met embryo-transfer en het begeleiden van moederloze veulens middels adoptiemerries.

We bieden de mogelijkheid om uw merrie op de praktijk of bij te thuis te begeleiden. Voor embryotransfer is de begeleiding om praktische redenen alleen op de kliniek haalbaar, tenzij u thuis een geschikte opvoelbox heeft.

Elk jaar worden intensieve nascholingen gevolgd om de begeleiding van uw merrie(s) zo optimaal te kunnen laten verlopen en uw merrie zo snel mogelijk drachtig te krijgen. Voor meer informatie volg hieronder wat meer uitleg over de nieuwe diensten die wij kunnen bieden:

Wat houdt embryo transfer in?

Door middel van embryo transfer kunt u van uw merrie meerder veulens per jaar krijgen, of een veulentje fokken bij uw sportmerrie, ook als u die gewoon door wilt laten lopen in de sport. Zij hoeft dan zelf geen zwangerschap te doorlopen; dat doet de draagmoeder voor haar! Ook als uw merrie moeilijk drachtig kan worden of gezondheidsproblemen heeft , of ouderdomsklachten, waardoor ze zelf geen zwangerschap meer kan voldragen, kunt u toch een veulen krijgen van uw merrie door middel van embryo-transfer.

dierenkliniek dennenoord dracht echo merrieHet begin is hetzelfde als voor elke zwangerschap, alleen de timing komt preciezer, dus de begeleiding van uw merrie is intensiever. De dierenarts volgt het moment van ovulatie nauwkeurig op en insemineert uw merrie. Op dag 7-8 na de inseminatie wordt het eventuele embryo door middel van een steriele siliconenslang en spoelvloeistof op lichaamstemperatuur uit de baarmoeder van uw merrie gespoeld. Het embryo is dan ongeveer 1 mm groot en heeft zich nog niet vastgehecht aan de baarmoederwand. De spoelvloeistof wordt door een filter gegoten en onder de microscoop opgespoord. Het embryo wordt dan verschillende keren met speciale embryo-spoelvloeistof “gewassen” onder steriele omstandigheden en klaargemaakt voor transport naar een speciaal embro-transfer bedrijf dat draagmoeders opvolgt.

black royal riminic 036Daar wordt de ideale draagmoeder voor uw embryo gezocht en het embryo via een speciale inseminatie-techniek in de draagmoeder geplaatst. De draagmoeder blijft op het bedrijf tot ze 45-50 dagen drachtig is en dan komt ze naar u toe. U zorgt voor de aanstaande moeder en begeleidt de bevalling en de eerste maanden van uw veulen. Al het veulen gespeend wordt brengt u de draagmoeder terug naar het embryo-transfer bedrijf. Als u zelf meerdere merries heeft is het in theorie ook mogelijk om een van uw eigen merries als draagmoeder te gebruiken, maar het is van groot belang dat de cyclus van donor en draagmoeder exact hetzelfde verloopt, en dat is maar zelden! De resultaten zijn dan over het algemeen ook iets minder.

Deze techniek is de laatste jaren zo sterk verbeterd: als er een embryo uit uw merrie gespoeld wordt is er een kans van ongeveer 80 % dat de draagmoeder drachtig bij u thuis komt! Natuurlijk is het voor merries die in het verleden moeilijk drachtig werden ook lastiger om een gezond embryo te verkrijgen.

Voor een uitgebreid advies en overzicht van de kosten kunt u het beste bellen of mailen naar Dierenkliniek Dennenoord.

Adoptie procedure bij veulens

Pleegmoeders en adoptieveulens

Wat is er mooier dan, na bijna een jaar wachten, je merrie met haar veulen door de wei  te zien lopen! Helaas loopt het voor sommige merries met veulen anders af. Door verschillende oorzaken kan het zo maar eens voorkomen dat de moeder van het veulen komt te overlijden. Wat doe je dan???

Allereerst is het van het grootste belang dat het veulentje biest krijgt. Probeer van de moeder nog biest af te melken, zelfs als ze net overleden is. Mocht dat niet lukken, kun je kunstbiest van Pavo gebruiken of misschien heeft iemand in de buurt een merrie die net bevallen is en nog biest geeft of heeft iemand biest in de diepvries. De eerste 24-48 uur is het van levensbelang dat het veulen voldoende biest binnenkrijgt; het veulentje heeft zelf nog geen volgroeid immuunsysteem en is dus heel erg vatbaar voor infecties. Via de biest krijgt het veulen levensbelangrijke antistoffen van de moeder mee, zodat het veulen de eerste maanden goed beschermd is. De opname van de antistoffen uit de biest is alleen de eerste 24-48 uur mogelijk!!!

Vervolgens is het van belang dat het veulen elke 2 uur melk krijgt, het liefst echte paardenmelk of Pavo-kunstmelk. Koeienmelk is niet geschikt!!! Voeding (dat wil zeggen energie en vocht!) is echt heel erg belangrijk om het veulen sterk te houden en alle lichaamsfuncties op peil te houden, zeker de eerste kritieke week.

Vervolgens kom je voor de volgende keuze te staan; op zoek naar een pleegmoeder of met de fles grootbrengen. Onze voorkeur gaat uit naar een pleegmoeder. Een pleegmoeder zorgt niet alleen voor de melk, maar voedt het veulentje ook op zodat het als een echt paard kan opgroeien. Ze leert het veulen hoe het zich als paard moet gedragen, zodat je later geen paard krijgt met sociaal problematisch gedrag! Hoe leuk het ook lijkt, en hoe zielig het ook is voor het veulen; knuffel niet teveel met een moederloos veulen! Een veulentje groeit snel en weegt na enkele maanden al ruim 200 kg, en het kan gevaarlijk worden als het veulen dan geen respect heeft voor mensen!

Behalve dat een pleegmoeder zorgt voor de opvoeding van het veulen zorgt ze ook voor de voeding van het veulen. Het geeft een hoop rust als je als eigenaar er niet elke twee uur naar toe moet om de fles te geven!

Een veulen dat met de fles grootgebracht wordt moet in het begin elke 2 uur een fles krijgen, ook ’s nachts. Na 2 weken kunnen de nachtvoedingen minder frequent gegeven worden, maar overdag blijft het noodzakelijk om om de 2-3 uur te voeden. Erg vermoeiend en onderschat de financiële kosten niet! Voor meer informatie over flesvoeding van het veulen kun je naar de site van Pavo gaan; www.pavo.nl

Je kan er voor kiezen om het veulen thuis zelf te gaan voeden, maar er zijn ook bedrijven die erop ingericht zijn om moederloze veulens op te vangen, zoals de Bemihoeve  0497-591301 in Hoogeloon. Vaak worden die veulens na een gewenningsperiode in groepjes gehuisvest zodat ze toch een soort van socialisatie mee maken.

Aangezien we een hele duidelijke voorkeur hebben voor een pleegmoeder kan je contact opnemen met de VEULENCENTRALE op facebook of DIERENKLINIEK DENNENOORD 0497-382534. De veulencentrale bemiddeld tussen moederloze veulens en merries die hun veulen verloren hebben. Dierenkliniek Dennenoord heeft enkele merries tot hun beschikking die via een hormonenkuur melk zijn gaan geven. Die merries hebben dus geen veulen gehad en verloren, zodat ze niet in een rouwproces om hun  overleden veulen zitten. Hierdoor ervaren wij dat de adoptieprocedure erg gemakkelijk gaat!

Bij een merrie die haar veulen verloren heeft, stopt de melkproductie vrij snel. Als de eigenaar de merrie aangemeld heeft bij de veulencentrale is het van belang om die melkproductie in gang te houden door de merrie frequent te melken (minimaal 5 x daags). Ook moeten er duidelijke afspraken gemaakt worden tussen de eigenaar van het veulen en de eigenaar van de merrie; zoals waar komen merrie en veulen te staan, hoe is het geregeld met de financiële kant zoals hoefsmid en eventuele dierenartsenkosten, voeding van de merrie etc. Maak hier hele duidelijke afspraken over om conflicten te voorkomen.

dierenkliniek dennenoord adoptie veulens pleegmerriesDe pleegmoeders van DIERENKLINIEK DENNENOORD gaan, nadat de adoptie succesvol is verlopen, altijd met de eigenaar van het veulen mee naar huis en mag bij het veulen blijven totdat het gespeend wordt. De eigenaar van het veulen draagt zorg voor de voeding en  gezondheid van de merrie. Na het spenen  wordt de merrie teruggebracht en blijft de winter op de kliniek zodat ze volgend jaar weer voor een ander moederloos veulen mag zorgen.

De adoptieprocedure vindt altijd plaats op de kliniek. Ook kunnen wij zorgdragen voor uw moederloos veulen tot aan de adoptie. Neem voor de mogelijkheden contact opdierenkliniek dennenoord paardenkliniek met Dierenkliniek Dennenoord 0497-382534. Ook voor tips en advies als uw veulen of merrie komt te overlijden mag u altijd 24 uur per dag bellen, voor informatie en advies vraag naar MEREL DIERKS als u belt.

Voor meer vragen over embryo-transfer of over de adoptieprocedure mag u bellen of mailen naar de kliniek

Offcanvas

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.