Wat wil mijn hond mij vertellen?

Gedragstherapie

Honden zijn fantastische huisdieren. Helaas kunnen ze ook ongewenst gedrag vertonen, zoals agressie, angst, sloopgedrag of niet alleen kunnen zijn. Dit kan komen door een lichamelijk probleem. Daarom is het belangrijk dat uw hond eerst door de dierenarts wordt onderzocht. Als er geen medische oorzaak gevonden wordt, is er sprake van een gedragsprobleem.

Bij gedragsproblemen wordt meestal gedacht aan bovengenoemde problemen. Hoewel dit vaak voorkomt, zijn er nog veel meer andere problemen waarbij we u en uw hond kunnen helpen. Denk bijvoorbeeld aan trekken aan de lijn, opspringen of hyperactiviteit. Wanneer u tijdig investeert in een goede training, kunnen we het probleemgedrag omzetten naar, voor ons, gewenst gedrag. Hiermee kunnen we voorkomen dat de situatie escaleert.

Voorbeelden van de meest voorkomende gedragsproblemen

Zoals hierboven benoemd zijn er allerlei gedragsproblemen waar wij u mee kunnen helpen. Hieronder vindt u een lijstje met de meest voorkomende gedragsproblemen waarbij onze hulp regelmatig wordt ingeschakeld. Natuurlijk zijn er nog veel meer voorbeelden van gedragsproblemen waarbij wij u en uw hond kunnen helpen.

Ongehoorzaamheid

Denk hierbij aan bijvoorbeeld: trekken aan de lijn, niet komen als je roept, opspringen, blaffen of vernielen.

Agressie

Hieronder verstaan we agressie naar mensen, maar ook naar andere dieren zoals honden of katten.

Najagen

Gezien het natuurlijke instinct van uw hond is het belangrijk dat dit gedrag in goede banen wordt geleid voor de veiligheid van de hond en de omgeving.

Verlatingsangst / niet alleen kunnen zijn

Door specifieke trainingen kunnen we uw hond helpen zodat hij/zij zich meer op zijn gemak voelt als u niet thuis bent.

Waar komt het probleem vandaan en hoe los ik dit op?

Oorzaken

Gedragsproblemen kunnen verschillende oorzaken hebben. Het kan zijn dat een hond als pup niet geleerd heeft om te gaan met bepaalde situaties en minder goed gesocialiseerd is. Ook kan het voorkomen dat een hond zijn energie niet kwijt kan of dat een hond niet alleen heeft leren zijn. Omdat honden roedeldieren zijn, ontstaan er soms ook problemen als er te weinig duidelijkheid is. Een hond kan daarnaast snel leren dat het vertonen van het ongewenste gedrag leidt tot een – voor hem – bevredigend resultaat waardoor hij het gedrag blijft herhalen.

 

De oplossing

Voor een goede oplossing van het probleem is het allereerst belangrijk dat de oorzaak wordt achterhaald. Onze gedragstherapeute heeft de juiste opleiding en ervaring om een deskundige diagnose te stellen. Hierdoor krijgt u inzicht in het ontstaan van het ongewenste gedrag. Daarnaast stelt onze gedragstherapeute een praktisch plan van aanpak op en leert u hoe u het gedrag van uw hond kunt veranderen.

Werkwijze

Onze gedragstherapeute werkt met behulp van een gedragsconsult aan huis of op de praktijk. In een consult wordt er zowel naar uw hond als de leefomgeving van uw hond gekeken en vindt er een vraaggesprek met u plaats. Voorafgaand aan het consult ontvangt u een vragenlijst en wordt u gevraagd een aantal observaties te doen. Na afloop van het consult ontvangt u de diagnose en het behandelplan per mail en wordt er nazorg geboden bij de uitvoering van de adviezen. Uit ervaring blijkt dat de slagingskans het hoogst is wanneer er na het gedragsconsult nog nazorg wordt geboden vanuit privélessen. Hierbij kunnen we de therapie, waar nodig, aanpassen.

Privélessen
Voor eenvoudige gedragsproblemen, waarbij gedragstherapie niet nodig is, kunnen privélessen ook een uitkomst bieden. Bij een privéles maken we geen gebruik van een vragenlijst.

Verandering kost tijd en energie!
Wanneer u kiest voor gedragstherapie met uw hond, moet u er rekening mee houden dat dit tijd en energie kost. Gedrag veranderen is niet moeilijk, maar als het u lukt om het ongewenste gedrag om te zetten in gewenst gedrag, heeft u hier de rest van het hondenleven plezier van!

Praktische informatie

De gedragstherapie zal gegeven worden door Moniek Jacobs. Na haar opleiding tot paraveterinair, heeft ze een 4-jarige hbo-opleiding afgerond tot Kynologisch gedragstherapeute bij Dogvision. Moniek biedt verschillende pakketten aan om samen met u het probleem aan te pakken.

Welke pakketten zijn er mogelijk?

  • Gedragsconsult (1,5 uur)
  • Privéles na een gedragsconsult (30 of 45 min.)
  • Gedragsconsult + 2 privélessen (1 à 1,5 uur + 2 x 30 min.)
  • Privéles (30min.)

Voor de prijzen van de verschillende pakketen vragen wij contact op te nemen met de praktijk.

Reiskosten: binnen een straal van 5 kilometer rondom de kliniek (Hapertseweg 9a in Duizel) worden er geen reiskosten gerekend. Hierbuiten rekenen we € 0,42 per gereden km.

Locatie

De trainingen en consulten vinden plaats bij u aan huis of op de praktijk in Duizel.
Het is praktisch om de gedragsconsulten aan huis plaats te laten vinden, aangezien de meeste gedragsproblemen afhankelijk zijn van de omgeving (denk aan verlatingsangst) of bepaalde prikkels (zoals agressie naar andere honden).

Interval

De trainingen vinden wekelijks of om de week plaats. Dit is afhankelijk van het doel van de cursus.