Afscheid nemen van uw gezelschapsdier

Misschien staat u er nu nog niet bij stil, omdat u net een kitten of nieuwe pup in huis heeft gehaald, maar wanneer u een senior huisdier heeft, zal u al wat vaker nadenken over de mogelijkheden van afscheid nemen.

Wanneer is het juiste moment?

De beslissing nemen om uw dier in te laten slapen, is het moeilijkste moment voor een huisdiereigenaar. Een huisdier maakt deel uit van het gezin, is uw maatje. Het juiste beslissingsmoment bestaat niet, maar u moet niet het gevoel hebben dat u te vroeg of je laat bent met het nemen van het besluit. Een belangrijke factor hierbij is het welzijn van uw dier. Het gemis bij uzelf zal altijd even groot zijn, ook als u de euthanasie nog even uitstelt.

Als het besluit is genomen

Onze dierenarts zal voldoende tijd nemen om de euthanasie zo rustig mogelijk te laten verlopen en samen met u vooraf uitgebreid bespreken hoe dit in zijn werk gaat.

De euthanasie kan plaatsvinden op de praktijk of bij u thuis.

Hou er rekening mee dat de euthanasie aan huis gepland moet worden en dus meestal niet meteen kan plaatsvinden. Tevens worden voor euthanasie aan huis aanvullende kosten in rekening gebracht.

Na het overlijden

Na het overlijden van uw huisdier staat u voor een aantal keuzes. U kunt kiezen uit de volgende mogelijkheden: destructie, begraven of toch liever cremeren.

Destructie
U laat het dier achter bij de dierenarts, uw huisdier wordt aangeboden voor destructie (vernietiging).

Begraven
U gaat uw huisdier zelf begraven. In sommige gemeenten is dit verboden of zijn er wettelijk eisen van toepassing. Check wat in uw gemeente is toegestaan.

Cremeren
U kunt er voor kiezen om uw huisdier zelf naar een crematorium te brengen, of dit door de dierenarts te laten doen.
Bij het cremeren zijn er twee keuzes: een individuele crematie of een groepscrematie. Bij een individuele crematie wordt uw huisdier alleen (apart) gecremeerd. U heeft dan de optie om de as te bewaren. Als u kiest voor groepscrematie, waarbij het huisdier met meerdere dieren tegelijk wordt gecremeerd, ontvangt u na afloop geen as van uw huisdier.
Voor een individuele crematie betaalt u iets meer dan voor een groepscrematie.

Het crematorium waar wij veel mee samen werken is Natura Nova in Wintelre. Voor meer informatie en prijzen kunt u ook een kijkje nemen op hun website (Natura nova dierencrematorium).

Vragen?
Euthanasie kent hele praktische, maar zeker ook emotionele kanten. Daarom komt er wellicht wat veel op u af tijdens de afspraak op de praktijk of aan huis. Heeft u ná de euthanasie nog vragen? Neemt u dan gerust contact met ons op.

Twijfelt u over het moment waarop u de beslissing moet nemen? Ook dan staan we voor u klaar met advies.