Endoscopie paard
Endoscopie betekend letterlijk “naar binnen kijken” en met deze beeldvormende techniek kunnen we met een flexibele glasvezelslang en een camera letterlijk in uw paard kijken.
Met behulp van dit apparaat kunnen we in de neus, keel en luchtpijp van uw paard kijken en ook in de maag bijvoorbeeld.
Wanneer gebruiken we het?
- Voor onverklaarbare en steeds terugkerende bloedneuzen
- Voor het vaststellen van cornage en andere aandoeningen aan de stembanden of het strottenhoofd.
- Om te kijken waar een terugkerende snotneus vandaan komt, wat de oorzaak is
- Om in de bovenste luchtwegen (luchtpijp en hoofdbronchen) te kijken, vooral om uit te zoeken waarom een paard steeds hoest.
- Om in de slokdarm en soms ook de maag te kunnen kijken om maagzweren op te sporen.
- Om alle andere oorzaken van problemen in de neus en keel op te sporen.
Broncho-alveolaire lavage
Een ander onderzoek wat we veel gebruiken om langdurig hoestende paarden te onderzoeken is een Broncho-alveolaire lavage, afgekort een BAL.
Ook voor dit onderzoek gebruiken we de endoscoop en een steriele slang om uit het longweefsel cellen te spoelen die zich ophopen bij paarden met astma. Het spoelsel uit de longen wordt naar een extern laboratorium opgestuurd voor verder onderzoek om de oorzaak van het hoesten te achterhalen.
Aangezien we al met de camera in de luchtwegen hebben kunnen kijken kunnen we al veel informatie verzamelen; hoe stevig is de luchtpijp, is de keel en luchtpijp erg geïrriteerd, zit er veel slijm of pus, zit en schimmel? De camerabeeld samen met de uitslag van het laboratorium geven een diagnose en daarmee kunnen we een behandelplan opstellen.
Maagzweren
In de toekomst hopen we een flexibele endoscoop aan te kunnen schaffen die lang genoeg is om in de maag van alle paarden te kunnen kijken, om op die manier maagzweren goed te kunnen diagnosticeren en ook het effect van de behandeling te kunnen beoordelen.