Echografie Gezelschapsdieren

Dierenkliniek Dennenoord beschikt over een eigen echo apparaat. Onze dierenartsen gebruiken deze regelmatig om bepaalde problemen en aandoeningen op te sporen.

Wat is echografie?

Echografie maakt gebruik van geluidsgolven, waarmee er beelden worden gecreëerd. Hierdoor kunnen er organen en weefsels in beeld worden gebracht.

Echografie is niet schadelijk voor uw dier en wordt vaak niet als vervelend ervaren.

We gebruiken echografie bijvoorbeeld voor het bekijken van een urineblaas bij een blaasontsteking. Of bij het opsporen van een milttumor. Echografie kan ook gebruikt worden bij het controleren van een dracht.

Hoe gaat het in zijn werk?

Tijdens het onderzoek kunt u bij uw dier blijven.
Uw dierenarts zal u uitleg geven over de beelden en u toelichten wat er zichtbaar is op de beelden.

Als het dier veel pijn heeft of onrustig is, wordt soms een roesje gegeven. Over het algemeen is dit echter niet noodzakelijk en kan het onderzoek worden uitgevoerd bij een wakker dier.

Een volle maag en darmen kunnen een echografisch onderzoek bemoeilijken. Het is daarom belangrijk dat uw dier nuchter is voor het onderzoek.
Voorafgaand aan het onderzoek ontvangt u instructies over de voorbereidingen die u thuis dient te nemen.

Om het uw dier zo comfortabel mogelijk te maken tijdens het onderzoek, maken we gebruik van speciale kussens. Deze kussens ondersteunen uw dier bij een zijligging of rugligging (afhankelijk van welk gedeelte onderzocht dient te worden). Ook zal een deel van de buik worden geschoren.