het opheffen van blokkades

Chiropractie paard

Chiropractie is een therapie waarmee we blokkades, stoornissen van het zenuwstelsel te lokaliseren en te behandelen. Chiropractie richt zich op de wervelkolom, de benen en het zenuwstelsel.

Wat is chiropractie?

Het zenuwstelsel is enorm belangrijk voor een gezond lichaam. Het zenuwstelsel stuurt namelijk alle organen aan; van grote spiergroepen en gewrichten tot organen en ook de bloedvaten (en dus de doorbloeding). Het centrale deel van het zenuwstelsel bevindt zich in de schedel (de grote en kleine hersenen) en de wervelkolom.

Het chiropractisch onderzoek richt zich op de gehele wervelkolom, maar ook op de gewrichten en de banden in de benen. De beperking in de beweeglijkheid van de gewrichten van wervelkolom, het bekken en benen kunnen het zenuwstelsel beïnvloeden. Chiropractie heft deze blokkades op, waardoor ook de effecten op het zenuwstelsel en de gevolgen daarvan op het gehele paard worden verminderd.

Diagnostiek

De blokkades in de gewrichten zijn niet altijd waarneembaar op röntgenfoto’s of met echografie, maar kunnen wel de oorzaak zijn van bijvoorbeeld kreupelheden, stijfheid of onvoldoende spierontwikkeling in bepaalde regio’s van het lichaam.

Subklinische kreupelheden (kreupelheden die we nauwelijks kunnen zien of voelen) kunnen na een chiropractische behandeling duidelijker worden zodat het makkelijker wordt om het oorspronkelijke probleem aan te pakken.

Een paard is immers een meester in compenseren en meestal uit dat zich dat in rug of SI problemen

Bij welke klachten?

Enkele voorbeelden van klachten waarvoor we chiropractie kunnen inzetten;

  • rugproblemen
  • bekken- S/I problemen
  • kreupelheden
  • problemen met spieren/zenuwen
  • headshaken/problemen in de aanleuning/rijtechnische problemen

Werkwijze

Onze dierenarts Merel Dierks is een gediplomeerd paarden-chiropractor en zal in veel gevallen uw paard kunnen helpen als ze problemen hebben die voortkomen vanuit de nek, hals, of rug.

Merel heeft de opleiding gevolgd bij Backbone Academy in Duitsland en haar diploma ontvangen in 2015.

U kunt de praktijk bellen voor meer informatie over chiropractie voor paarden.