Een helder beeld

Röntgenonderzoek gezelschapsdieren

Wij beschikken over vaste én mobiele röntgenapparatuur, waarmee we zowel voor gezelschapsdieren als voor paarden röntgenologische onderzoeken kunnen verrichten.

Ook hebben we een dentaal röntgenapparaat voor de gebitsbehandelingen.

Wanneer röntgenfoto's?

Röntgenfoto’s worden gemaakt met behulp van röntgenstralen. Deze gaan dwars door het lichaam heen en worden dan opgevangen op een plaat die gevoelig is voor deze stralen. De informatie afkomstig van de röntgenstralen wordt omgezet naar een digitaal röntgenbeeld.

Wanneer röntgenfoto’s?
Deze techniek wordt gebruikt bij het stellen van een diagnose. Bijvoorbeeld wanneer er gedacht wordt aan afwijkingen aan het skelet van uw dier (zoals een breuk of artrose) of bij onderzoek naar erfelijke afwijkingen zoals bijvoorbeeld heupdysplasie.

Werkwijze
Veelal kan onderzoek worden uitgevoerd bij een wakker dier, dat heeft onze voorkeur. Soms is een (lichte) verdoving/ sedatie toch noodzakelijk, het dier kan namelijk angstig zijn of pijn hebben. Wij vragen u dan ook het dier voor de zekerheid geen eten te geven op de dag van de afspraak.

Graag meenemen
Het wordt op prijs gesteld dat eventueel eerder gemaakte röntgenfoto’s worden meegenomen voor een goede beoordeling van het totaalbeeld.

Raad van Beheer

Aangezien wij zijn aangesloten bij de Raad van Beheer zijn wij bevoegd om officiële ED/HD-röntgenfoto’s maken voor het stamboek.

Voor bepaalde rasverenigingen is het namelijk verplicht om een dekreu of teef van te voren röntgenologisch te laten keuren.