Dierenkliniek Dennenoord

Spoedgevallen

huis en wond veulen 272De praktijk is 24 uur per dag 7 dagen in de week bereikbaar voor spoedgevallen op het nummer 0497-382534

Wanneer spreek je eigenlijk van een spoedgeval en moet je de dierenarts bellen?

Bijvoorbeeld;

Bij wonden die korter dan 6 uur geleden zijn ontstaan. Zeker als er uit de wond veel bloedverlies is, vooral als het in een pulserend ritme naar buiten komt. Probeer het bloeden te stelpen met een zuivere (!!!) doek en bel direct de praktijk!

Kreupele paarden die 1 been helemaal niet meer belasten.

Merrie die aan het bevallen is en er is maar 1 voetje te zien of het hoofdje komt niet mee, of als de merrie aan het persen is terwijl u nog helemaal geen veulen ziet. Het beste is dan om met de merrie te gaan lopen terwijl u op de dierenarts wacht.

Wanner uw merrie heeft geveulend en na 2 uur is de nageboorte er nog niet afgekomen en/of het veulen staat nog niet overeind. Nooit aan de nageboorte trekken!!!

Paarden met koliek; het paard is onrustig of juist heel suf, wil niet eten, kijkt veel naar zijn buik en/of wil gaan liggen. Soms begint het paard te zweten en vlugger te ademen. Terwijl u op de dierenarts wacht kunt u het beste met het paard gaan lopen.

Bij een slokdarmverstopping lijkt het alsof het paard wil gaan braken. Het strekt dan veelvuldig zijn hals en soms is er een verdikking op het verloop van de slokdarm te voelen.

In alle gevallen als het paard niet op wil of kan staan, ademnood, ongevallen en allergische reacties. Bij twijfel; ALTIJD BELLEN, de dierenarts kan aan de hand van uw verhaal door de telefoon, in de meeste gevallen, wel inschatten of het een spoedgeval betreft.