Dierenkliniek Dennenoord

Gebitsverzorging

In tegenstelling tot mensentanden groeien paardentanden hun hele leven door. De tanden van een paard slijten ook weer dagelijks een stukje af door het malen van het voer zoals hooi, gras en granen, zodat de groei en slijtage van deDK Dennenoord paardentandarts Sophie Bool 1 tand elkaar in evenwicht houden. Bij veel paarden komt het voor dat door min of meer ongelijkmatige slijtage er scherpe haken ontstaan op de kiezen. Hier kunnen de paarden last van hebben met eten (ze maken dan 'proppen' en kunnen vermageren) of met rijden (protesteren met inbuigen, kopschudden). Ook kunnen paarden last hebben van kleine kiesjes die voor de echte kiezen zitten, de zogenaamde wolfskiesjes. Het beste is dan om deze te laten trekken, dit gebeurt onder lokale verdoving.
Bij het wisselen van de kiezen van het paard, kan de restant van de melkkies nog een poosje op de nieuwe kies blijven zitten. Dit noemen we een "dop"en kan erg pijnlijk zijn voor het paard. Ook deze doppen moet je laten verwijderen.

Het behoort eigenlijk tot de normale verzorging van uw paard om 1 of 2 keer per jaar het gebit van uw paard te laten nakijken.

DK Dennenoord paardentandarts Sophie Bool 2Als de dierenarts komt om het gebit van uw paard te verzorgen, krijgt het paard een mondsperder in. Dit is nodig om een goed en duidelijk zicht te krijgen in de paardenmond. Tevens heeft de dierenarts dan beide handen vrij voor de behandeling. Met verschillende soorten raspen worden de kiezen van uw paard weer glad gevijld en eventuele wolfskiesjes of doppen verwijderd. Het raspen van de tanden van het paard is 100% pijnloos, maar sommige paarden vinden het allemaal erg spannend en zijn erg angstig. Het kan dan nodig zijn om het paard wat te sederen (rustig te spuiten) om zo min mogelijk stress voor het paard te veroorzaken. Tevens kan de dierenarts dan snel en efficiënt werken zodat het ook weer allemaal zo snel mogelijk voorbij is!

Neem voor het maken van een afspraak voor een gebitsbehandeling contact op met Dierenkliniek Dennenoord.