Dierenkliniek Dennenoord

Onze kattenvoeders

Onze kat is een zeer aangename huisgenoot, maar kan ons tot wanhoop drijven als het om eten gaat.
Om die reden hebben we een flinke keus uit A-merken voor iedere levensfase van uw kat. A-merken lijken in aanschaf duurder, maar omdat uw kat er minder van nodig heeft zijn de kosten per kat per dag nauwelijks hoger.

BLAASONTSTEKING: Wordt in slechts 3-10% van de gevallen veroorzaakt door een infectie. Bijna altijd t.g.v. een complex van (sociale) stress, beschadiging van de beschermende slijmlaag in de blaas, overdreven zenuwprikkels uit de blaas en af en toe blaasgruis/steentjes. Gewoon zorgen dat katten meer gaan drinken is vaak al een goede oplossing voor een incidentele blaasontsteking. Terugkerende problemen vragen om een bredere aanpak.

VERSTOPPING URINELEIDER (KATERS): Bij (gecastreerde) katers loopt het hierboven genoemde blaasgruis vaak vast in het topje van de penis. Vaak is het echter ook tgv een slijmpropje of een kramp van de utrineleider! Dit is een levensbedreigende situatie omdat ze niet meer kunnen plassen. Bij deze patiënten is het essentieel om als nabehandeling de vorming van nieuw blaasgruis te voorkomen. Dit gaat goed met speciaal diëetvoer. Wel moet eerst de diagnose "blaasgruis" en het type steentjes op de juiste manier gesteld worden. Dieetvoeding blijkt zelden noodzakelijk!
Steeds vaker doen we een combinatietherapie, waarbij ook stressfactoren in de omgeving aangepakt worden.

Katten met verhoogd risico voor deze aandoening zijn gecastreerde katers, weinig beweging (binnenkat) en overgewicht.

OVERGEWICHT: Na castratie (en sterilisatie) wordt een kat vaak zwaarder, wat de risico’s op blaasproblemen kan vergroten. Ook katten op het blaasgruisdiëetvoerworden vaak zwaarder.
Door uw kat na castratie of sterilisatie meteen 10% minder te gaan voeren kunt u de kans op overgewicht verkleinen.
Sommige katten krijgen uit frustratie of stress een eet-obsessie. Dit kunt u beperken door het eten uitdagend aan te bieden, bv in een voerballetje of met een voerpuzzel.

HELP, MIJN KAT EET NIET!: Bij ziekte stoppen veel katten dramatisch met eten. Dit kan de toestand van uw kat in korte tijd verergeren. Naast het behandelen van de ziekte, moet ook de voeropname weer zsm op gang komen.
Daarbij geldt de regel: EERST ETEN, DAN DIËTEN!

Uitdagend eten Voerballetje Dierenkliniek Dennenoord
Maak het eten uitdagender met een voetballetje