Dierenkliniek Dennenoord

De oudere kat

Dankzij de betere voeding en verzorging bereiken steeds meer huiskatten een respectabele leeftijd. Uiteraard gaat de ouderdom gepaard met gebreken die om uw speciale aandacht vragen.
De volgende aandoeningen kunt u verwachten:

Gewrichtsslijtage: Moeilijk lopen, veel zitten ("de statige oude kat").

dierenkliniek dennenoord senioren kat

Verminderde nierwerking: Vermageren, veel drinken/plassen, sloom, doffe vacht, vaak braken, ontstoken tandvlees. Na auto-ongelukken de belangrijkste doodsoorzaak bij katten!

Suikerziekte (diabetes mellitus): Vermageren, altijd honger, veel drinken en plassen. Soms alleen maar door de achterpoten gezakt lopen (!).

Schildklier werkt te snel: Vermageren, bezeten van eten, onrust,

Hoge bloeddruk en hartproblemen: Hoge bloeddruk is de belangrijkste oorzaak van plots blind worden (bloedoog). Het is dan ook verstandig om bij oudere katten regelmatig de bloeddruk te laten meten.

Chronische darmverstopping: Moeilijk en pijnlijk poepen. Niet op tijd behandelen leidt tot een onomkeerbare beschadiging van de endeldarm.

dierenkliniek dennenoord senioren kat obstipatie

Melkkliertumoren: "Knobbeltjes aan de buik". In tegenstelling tot bij de hond, bij de kat bijna altijd zeer kwaadaardig!

Belangrijke signalen zijn dus vermageren, vreemd eet-, drink-, plas- of poepgedrag.

Indien U één of meer van deze symptomen ziet, neem dan contact met ons op: In een vroeg stadium kan het tij vaak nog gekeerd worden!
Zie ook: APK bij de seniorenkat, de jaarlijkse bloeddrukmeting.

Vanaf een jaar of acht is het verstandig om op seniorvoeding overschakelen: Vraag ons eens een monster. Omdat je katten niet zomaar alles voor hun neus kunt zetten, hebben we diverse A-merken in huis. Voor elk wat wils.
Omgerekend naar kosten per kat per dag zijn A-merken nauwelijks duurder dan goedkopere merken.