Dierenkliniek Dennenoord

APK bij de seniorenkat

dierenkliniek dennenoord kattenpraktijk bloeddrukmeting BorisINGEWIKKELDE PROBLEMEN MET BLOEDSOMLOOP, SCHILDKLIER EN NIEREN.

Bij bejaarde katten ontstaan zeer vaak problemen doordat bepaalde organen niet meer goed werken. Hoewel dat natuurlijk logisch is, blijft dit ziektecomplex een erg onderschat probleem.
In dit artikeltje proberen we duidelijk te maken hoe het fout kan gaan en dat een jaarlijkse "APK" bij katten vanaf 8-10 jaar veel dierenleed kan voorkomen.

De drie organen in de figuur kunnen elk afzonderlijk, maar heel vaak ook tegelijkertijd, slecht gaan werken. Het vervelende is dat als de ene slechter gaat werken, de anderen geleidelijk ook ziek worden.
Als deze complexe storing in een vroeg stadium vastgesteld wordt, kan er echter nog een hoop aan gesleuteld worden.

dierenkliniek dennenoord kattenpraktijk kat hart nier schildklier

EEN TIJDIGE DIAGNOSE VERHOOGT DUS DE LEVENSVERWACHTING, MAAR VOORAL OOK HET WELZIJN VAN UW KAT.

De schildklier is het "gaspedaal" van de stofwisseling. Bij oudere katten werkt hij vaak te snel: De stofwisseling begint een te hoog toerental te krijgen. De kat wordt hierdoor vaak onrustig, vermagert ondanks goede eetlust, krijgt een minder mooie vacht.
Het gevaarlijkste effect is echter dat ook het hart veel te snel gaat slaan. Zoals iedere andere spier gaat ook de hartspier van hard werken groeien. Door die "spierballen" raakt de hartwerking verstoord, met als belangrijkste gevolg een te hoge bloeddruk.
De nieren zijn de zuiveringsstations van het lichaam, maar spelen ook een zeer belangrijke rol bij het meten en regelen van de bloeddruk. Bij een verminderde nierwerking wordt de vacht van de kat mottig en dof, gaat hij meer drinken en plassen, wordt hij mager of ronduit ziek van de gifstoffen die zich opstapelen in het bloed.
De nieren geven echter ook een hoge bloeddruk niet meer door aan het hart, waardoor dit steeds harder moet gaan pompen om tegen de bloeddruk op te kunnen. Dit leidt dan weer tot een verdikte hartspier.
Het hart kan ook op eigen houtje de mist in gaan en gaan verdikken.
Het verdikte hart gaat onregelmatig en sneller slaan, kleppen kunnen gaan lekken en de bloeddruk gaat omhoog. Er komt vocht op de longen (hijgen, snel moe), bloedklontertjes komen los uit het hart en leiden tot pijnlijke verlamming.

De hoge bloeddruk is in dit ziektecomplex de grote boosdoener.
O.i.v. van de hoge bloeddruk knappen de fijnste bloedvaatjes in het lichaam waardoor organen kapot kunnen gaan. Het meest berucht zijn:
De ogen: Kat wordt plots blind (kunnen wij in een vroeg stadium overigens nog genezen!).
De hersenen: Vallende ziekte, plots dood door hersenbloeding.
De nieren en het hart: En die hadden het al zo moeilijk.

Voordat dit hele griezelverhaal op uw bordje terecht komt, is er al een hele aanloopfase aan vooraf gegaan. In het begin zie je weinig of niks aan de kat: Hij zit hooguit niet lekker in z'n vel en "wordt oud". Maar dan, opeens, gaat het helemaal fout.

dk dennenoord kat hart nier schildklierHet is heel verdedigbaar dat u uw oude kat, die praktisch niet meer buiten komt, niet meer jaarlijks laat vaccineren.
Wilt u echter toch nog een zinvol stukje zorg aan uw "senioren kat" besteden, kies dan tenminste voor een jaarlijkse bloeddrukmeting, zo nodig in combinatie met een klein bloedonderzoek op nierfunctie, schildklierwerking en suikerziekte.
De kosten van een bloeddrukmeting liggen op het niveau van een vaccinatie.

dierenkliniek dennenoord kattenpraktijk bloeddrukmeting Bloeddrukmeting, hier in ons bijgebouw (toen ik nog haar had)

Waarom doen zo weinig dierenartsen een bloeddrukmeting?
De meting moet in een rustige sfeer plaatsvinden. Als de kat zich opwindt, schiet de bloeddruk omhoog. Resultaat: Onbetrouwbare meting.
Het goed met katten kunnen omgaan is een absolute vereiste voor een succesvolle bloeddrukmeting.

In ons nieuwe praktijkpand hebben we een afgescheiden kattenkliniek, waar we met een minimum aan angstprikkels de meting kunnen uitvoeren!