Dierenkliniek Dennenoord

Katten

Dierenkliniek Dennenoord Cat Friendly Clinic 2020

 

membergold

Katten kliniek Dennenoord wachtkamer stressarm kat staat hoogKatten nemen in onze praktijk een bijzondere plaats in. Deze diersoort met z'n mooie eigenzinnige karakter wordt maar al te vaak beschouwd als een kleine hond. Dit is echter onterecht: Op het gebied van gedrag, stofwisseling en ziektes zijn de katten een geheel eigen groep.

Door een katvriendelijke benadering zijn onze dierenartsen in staat om de meeste katten, ook de heel angstige, op hun gemak te stellen op de onderzoekstafel. Zelfs het afnemen van bloed gaat in de meeste gevallen op een rustige, voor de kat niet al te bedreigende manier.

Door het volgen van diverse, ook internationale, cursussen en het intensief bestuderen van gespecialiseerde vakliteratuur, is een hoog kennisniveau van de kattengeneeskunde bereikt.

dierenkliniek Dennenoord speciale wachtruimte kattenpraktijkKatten zijn erg gevoelig voor vasten!!! Door het vasten worden (te) snel de zogenaamde vetreserves in het lichaam vrijgemaakt. De lever die deze vetten moet omzetten in bruikbare energie voor het lichaam raakt overbelast en kan ernstig beschadigd raken: "Leververvetting". Een paar dagen niet eten door iets banaals als een haarbal, kan dus verstrekkende gevolgen hebben. Stopt uw kat dus plotseling met eten, wacht dan niet te lang voor u ons contacteert.  Veel oudere katten lijden aan een hoge bloeddruk! Vaak gaat dit gepaard met een te snel werkende schildklier en slecht werkende nieren. Op den duur leidt dit tot ernstige schade aan de hartspier en door het springen van kleine bloedvaatjes kunnen diverse organen beschadigd raken. Heel berucht is plots optredende blindheid door schade aan het netvlies. Door snel ingrijpen met de juiste medicijnen kan soms de blindheid zelfs nog (deels) opgeheven worden. Deze unieke behandelingsmethode is door onze praktijk ontwikkeld en met succes toegepast.
Onze praktijk kan op eenvoudige wijze de bloeddruk meten van uw kat: Eigenlijk een jaarlijkse must voor katten vanaf 10 jaar oud! Met een goede medicatie tegen hoge bloeddruk kan uw kat veel ellende bespaard blijven.

Wij verkopen diverse voeders voor een heel kattenleven: Kattensmaken kunnen immers verschillen...... 
A-merken lijken duurder in aanschaf, maar omgerekend naar kosten per kat per dag zijn de verschillen beperkt.
Voor specifieke aandoeningen leveren wij ook diëetvoeders en supplementen.

Tegenwoordig zijn er ook brokjes op de markt met een lager zetmeelgehalte en een hoger eiwitgehalte: Interessant omdat een kat van nature een echte vleeseter is. Hoge eiwitgehaltes kunnen voor nierpatiënten wel minder geschikt zijn.

dierenkliniek dennenoord lelies giftig voor katten

Vele, voor ons onschuldige zaken, zijn voor katten ernstig giftig! Denk daarbij aan Paracetamol (en andere pijnstillers), Lelies, diverse tekenmiddelen voor honden, vlooien omgevingsspray en Dettol

 

 

 

dierenkliniek dennenoord katten overlijden A. Iraca 2Het laten inslapen van uw huisvriend is een ingrijpende gebeurtenis: Wij besteden dan ook veel aandacht aan deze moeilijke laatste stap. Indien u dat wenst komen wij voor euthanasie aan huis, zodat uw huisdier in zijn eigen vertrouwde omgeving kan sterven. Als wij voor de afvoer van uw overleden huisdier moeten zorgen, dan gaat dat via een gespecialiseerde ophaaldienst: Zij verzorgen ook de rit naar een crematorium.
Het is dus niet meer zoals vroeger dat ze met het destructiemateriaal van vee meegenomen worden. Uiteraard kunt u ook besluiten tot begraven of cremeren.

 

 

 

boris in de boom dk dennenoordIn de eigen tuin begraven?: Ja, dat mag!
Volgens artikel 24 uit de EU-verordening 1774/2002/EG en inmiddels opgenomen in het Nederlandse destructiebesluit, mogen huisdieren die niet gehouden worden voor voedselproductie of veeteelt op het terrein van de houder/eigenaar begraven worden.

 

 

 


 

Is mijn kat ziek?1

De kat laat meestal door subtiele gedragsveranderingen zien dat er iets loos is. Veel katten zijn daardoor ziek zonder dat de eigenaar het merkt.

Ken uw kat

Als u het normale gedrag van uw kat goed kent, dan zult u eerder de subtiele gedragsveranderingen opmerken en herkennen die bij ziekte kunnen horen. U kunt dan ingrijpen voor het te laat is!

De signalen

 • Veranderingen in zindelijkheid en/of kattenbakgebruik.
 • Veranderingen in poep- en/of plasgedrag 
 • Veranderingen in sociaal gedrag 
 • Veranderingen in activiteit 
 • Veranderingen in slaapgedrag 
 • Veranderingen in voer en/of wateropname 
 • Onverklaarbaar gewichtsverlies of –toename
 • Verandering in poetsgedrag 
 • Tekenen van stress.
 • Veranderingen in miauw-gedrag
 • Erg slechte adem.

Al deze vage tekenen vragen om een onderzoek door een dierenarts!!!


TIPS VOOR EEN STRESS-ARM KATTENCONSULT

 • Maak de kattenkooi minder bedreigend: Laat de kooi deel uitmaken van de leefomgeving van de kat. Maak er een prettige rustplaats van met een lekker dekentje of kussentje,  door af en toe wat kattensnoepjes erin te gooien, af en toe een snuifje Feliway. (Uiteraard mag het geen “sta in de weg” zijn!).
 • Een half uur voor vertrek naar de dierenarts wat Feliway op het ligdekentje of kussentje sprayen en de kat erin opsluiten.
  De Feliway krijgt dan de kans om op het kattenbrein in te werken.
  U zult merken dat uw kat zich een stuk meer ontspannen gedraagt.
  Uit wetenschappelijk onderzoek is een gemiddelde successcore van 70% gebleken.
  • Voor wie graag met kruiden werkt: Er zijn diverse kruiden die katten prettig vinden, al kunnen sommige katten van kattenkruid volledig uit hun dak gaan.
   Kattenkruid (Nepeta) werkt bij 2/3 van de katten, 1/3 is door een reukgen niet in staat dit te ruiken. Andere kruiden, al dan niet gemengd in een zakje, zijn: Valeriaan, Basilicum en Salvia.
 • Een dekentje over de kooi tijdens transport: Duisternis werkt rustgevend bij de meeste dieren en dempt geluiden.
 • Op de praktijk doen onze medewerkers er alles aan om door een katvriendelijke benadering en rustige omgeving het voor uw kat zo prettig mogelijk te maken.

DIERENKLINIEK DENNENOORD, WAAR KENNIS EN PASSIE VOOR KATTEN SAMENKOMEN