Dierenkliniek Dennenoord

Vuurwerkangst

Edr vuurwerkr zijn verschillende dingen die u kan doen om vuurwerkangst te minimaliseren. Het is belangrijk dat u goed kijkt wat bij u en uw dier past om vervolgens daarmee aan de slag te gaan.

 • Training: Dit kunt u bij onze hondenschool of thuis doen, in de vertrouwde omgeving van uw hond. De training vindt plaats met behulp van geluidsfragmenten via internet of een CD. Voor meer informatie kunt u terecht bij een van onze assistentes of bij onze hondenschool.
 • Feromonen: Een ander mogelijkheid is het gebruik van een adaptil-verdamper/halsband voor honden of een Feliway-verdamper voor katten. Hiermee moet u uiterlijk twee weken van te voren beginnen.
 • Zylkène: Is een voedingssupplement, met a-casozepine, dit zorgt voor een ontspannen gevoel bij hond en kat. Bij gebruik van Zylkène is het belangrijk dat er minimaal een maand  voor de eerste knallen begonnen word met de capsules. Nog voordat de hond of kat schrikreacties vertoont. Vaak wordt dit gecombineerd met alprazolam. 
 • Adaptil tabletten: Deze bevatten natuurlijk werkzame stoffen anders dan feromonen. Ze geven snel een kalmerend effect, niet een verdovend.
 • Tundershirt: Helpt tegen allerlei soorten angsten, zoals ook onweer, alleen zijn, blaffen, bezoek aan de dierenarts, auto rijden en andere zaken die angst veroorzaken.
 • Medicatie: Bij voorkeur wordt het medicijn alprazolam ingezet, dit medicijn remt echt de angstervaring en het blokkeert het geheugen zodat er geen herinnering ontstaat. Het maakt uw hond minder gevoelig voor geluid, vaak kunnen de honden onder behandeling met alprazolam wel nog gewoon wandelen. Alprazolam mag niet zomaar gegeven worden, raadpleeg uw dierenarts voor meer informatie. Alprazolam wordt het  beste ongeveer 3 dagen voor oudjaar wordt opgestart.

Enkele tips voor oudjaarsdag:

 • Laat u hond op tijd uit in een rustige buurt waar nog niet veel vuurwerk wordt afgestoken of uw hond in de tuin uitlaten. Houdt u hond tijdens het uitlaten aangelijnd, zodat hij niet weg kan rennen. Houd katten voornamelijk binnen.
 • Als het donker is doet u best de gordijnen/rolluiken dicht en muziek aan. Let op! sommige radiozenders zenden vuurwerk uit om 00.00u.
 • Laat uw dier niet alleen, maar negeer het angstig gedrag. Straffen en belonen van het gedrag werkt geen van beide! Blijft zelf rustig in de buurt van uw dier.
 • Zorg voor een veilige plek in huis waar ze zich kunnen terugtrekken.
 • Als u medicijnen in huis heeft, geef deze dan op tijd.
 • Als u in een drukke buurt woont is het altijd te overwegen om de honden of katten op een rustig pension te doen voor de jaarwisseling.

Het is in alle gevallen handig dat uw huisdier gechipt en geregistreerd is. Loopt hij dan toch weg, dan is de kans groter dat je hem terug vindt.

KALMERINGSMIDDELEN BIJ VUURWERKANGST (Nov 2019)

Het vuurwerkgeknal rond de jaarwisseling is voor menig huisdier een ware bezoeking. Sommige dieren raken volledig in paniek, met alle gevolgen van dien.

Gespecialiseerde dierengedragstherapeuten kunnen uw huisdier leren omgaan met vuurwerkangst. Dit is echter een vrij intensief trainingsproces, waarmee een paar maanden van tevoren al mee begonnen moet worden.
Veel mensen kiezen daarom voor kalmeringsmiddelen.

Daarbij even wat toelichting: Er blijkt geen enkel product te zijn dat 100% zekerheid geeft. Op de Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht heeft men diverse producten uitgeprobeerd (zoals Valium, Fenorbarbital, Vetranquil).

Jarenlang is gekozen geweest voor Vetranquil als meest veilige product. Inmiddels is gebleken dat Vetranquil weliswaar de angstreactie dempt, maar niet de waarneming van harde geluiden.

De overheid, in de vorm van de NVWA, heeft aangegeven strenger te gaan controleren en handhaven op het gebruik van geneesmiddelen voor mensen bij vuurwerkangst. Daardoor mogen wij het middel Alprazolam, dat we de laatste jaren met redelijk succes hebben gebruikt, niet meer als eerste keus gebruiken bij huisdieren.

Tenzij de volgende middelen ongewenst zijn tgv gezondheidsrisico’s, zijn dit de eerste keus middelen:

 • Sileo-gel: Moet in de wangzak gegeven worden, dus niet echt in de bek. Bij onvoldoende effect, kan het middel na 2 uur herhaald worden, tot een maximum van 5x per dag
 • Pexion: Een middel tegen epilepsie met tevens een angst onderdrukkend effect. Dosering 2x daags.
 • Diazepam: Valium, maar dan voor dieren. Een “broertje” van Alprazolam. Geeft iets meer sufheid en minder angstdemping dan Alprazolam. In principe 1x daags.

Heel belangrijk blijft dat de medicatie gestart wordt voor het geknal en de paniek begint. Dit komt er in de praktijk op neer dat je vaak al enkele dagen voor tot enkele dagen na Oud en Nieuw medicatie moet geven.

Houd verder uw huisdieren, honden en katten, zoveel mogelijk binnen rond de jaarwisseling, laat uw hond alleen aan de riem uit. Angstgedrag tijdens het wandelen niet belonen door troosten; probeer te maken dat hij netjes aan de riem meeloopt en beloon hem daarvoor.

Verder moet u bij angst een middenweg zien te vinden tussen troosten en corrigeren. Als u bij angst uw hond met name teveel "bemoedert" dan ziet hij zich beloond voor zijn gedag.

Beter is om hem tenminste te laten zitten of liggen, eventueel in de mand en hem voor dat juiste gedrag dan te belonen.

Wij wensen u een zorgeloze jaarwisseling.

Uw dierenartsen.