Dierenkliniek Dennenoord

Vlooienbestrijding

VLOOIENBESTRIJDING en andere insecten

Vlooien en teken vragen, zeker in deze tijden van centrale verwarming en milde winters, onze volle aandacht. Op z’n minst regelmatig uw huisdier napluizen op deze ongewenste bezoekers is erg belangrijk. Bedenk ook dat 1 vlo vaak het topje van een ijsberg is.

vlooien3Zware vlooienbesmettingen kunnen naast hinder ook bloedarmoede veroorzaken en ziektes overdragen (kattenkrabziekte bv). In geval uw huisdier (of uzelf) een vlooienallergie ontwikkelt, dan kunnen enkele vlooienbeten al een helse jeuk en uitslag veroorzaken.

Het is dan ook belangrijk om de levenswijze van de vlo goed te begrijpen om tot een effectieve bestrijding over te kunnen gaan.

De cyclus van de vlo
Voordat een vrouwtjes vlo eitjes kan leggen moet zij eerst een bloedmaaltijd gehad hebben. Vervolgens legt zij enige tientallen eitjes in de vacht. Deze rollen uiteindelijk uit de vacht en komen zo in je huis terecht. Na 2-4 dagen komen uit deze eitjes larven. De larven zijn een paar mm. lang en zo dik als een haar. Zij verstoppen zich op donkere plekjes en voeden zich onder andere met de uitwerpselen van de volwassen vlooien. Na 2-3 weken verpoppen de larven zich. Deze poppen kunnen tot wel 1½ jaar in leven blijven en zijn bestand tegen een hoop invloeden van buitenaf, ook insecticiden!!! Onder invloed van trillingen komt uit de pop een volgroeide vlo en de cyclus is rond. Deze hele cyclus neemt gemiddeld zo'n 6 weken in beslag, afhankelijk van de omgevingstemperatuur.

Het bestrijden van een vlooienplaag is er voor een belangrijk deel op gebaseerd om te voorkomen dat uitgekomen poppen bloed gaan drinken en zich gaan voortplanten. Dit wordt bereikt door strikte behandeling van alle huisdieren en de omgeving. Zo verdwijnt geleidelijk aan de poppenvoorraad uit uw huis.

Huisdier en omgevingvlooien1
In tegenstelling tot wat veel mensen denken speelt het grootste deel van de levenscyclus van de vlo zich af buiten het huisdier. Alleen de volwassen vlooien vinden we terug op de hond of kat. De eitjes, larven en poppen bevinden zich in de omgeving. Het gevaar zit dus in de duizenden eitjes en larven die zich schuilhouden in het tapijt en tussen de plinten.

Topje van de ijsberg
Zoals in het plaatje hierboven te zien is bestaat maar een heel klein deel van de cyclus uit volwassen vlooien. Verreweg het grootste deel bestaat uit de eitjes en de larven die in de omgeving zitten. Hieruit blijkt dat alleen de bestrijding van de volwassen vlo onvoldoende is en dat de behandeling van de omgeving een essentiële rol speelt bij de vlooienbestrijding.

vlooien2

Intensief behandelen

De oorzaak van een vlooienplaag zijn dus de vlooienpoppen. De cocon beschermt de pop tegen invloeden van buitenaf en vormt een barrière tegen insecticiden. In de cocon ontwikkelt de pop zich tot volwassen vlo. Het uitkomen van de pop wordt gestimuleerd door de lichaamswarmte van een gastheer en trillingen, die ontstaan als de gastheer langs loopt. Er zit niets anders op dan intensief en langdurig te behandelen. En dit kan 3 maanden of langer duren omdat het popstadium van de vlo, onder gunstige omstandigheden, ruim 6 maanden kan overleven!

Gebruik een anti-vlooien product voor je huisdier. De keuze is reuze. Steeds meer producten combineren een werking tegen vlooien, teken en evt. andere exotische steekinsecten (zandvliegen bv). Ook zijn er steeds meer combi’s die spoelwormen en soms ook lintwormen behandelen.
Er zijn tegenwoordig druppels, tabletten, sprays, shampoos.
Zeer belangrijk: Sommige tekenproducten voor honden zijn dodelijk giftig voor katten (zij bevatten zgn. Pyrethroiden). Gebruik dus NOOIT een hondenproduct zomaar op een kat.
Ook als uw hond en kat graag samen kruipen is het veiliger een product te kiezen dat deze stoffen niet bevat! Een kat krijgt er ernstige zenuwverschijnselen van die nauwelijks zijn te behandelen.

De omgeving behandelen:
Alles goed stofzuigen; ook gordijnen, kussens, bank, de auto …. en de stofzuigerzak weggooien of verbranden.
Alles wat gewassen kan worden, in de wasmachine (kookwas).

Omgevingspray.

Onze vlooienspray heeft een dubbele werking: de vlooien worden direct gedood en daarnaast stopt het de ontwikkeling van de aanwezige larven, zodat dit geen volwassen vlooien worden.
Niet toepassen in ruimten die toegankelijk zijn voor kinderen jonger dan 4 jaar, zieke-, herstellende- of zogende dieren of dieren jonger dan 3 maanden en niet bij dieren met een huidaandoening.
Sluit deuren en ramen. Aantal seconden per plaats sprayen. Laat de spray minimaal een half uur inwerken. Ventileer de ruimte daarna grondig voordat de ruimte weer in gebruik genomen wordt. Bij een vlooienplaag 1x per maand gedurende 3 maanden preventief sprayen, 4x per jaar preventief omgeving behandelen.

In principe bevat een omgevingsspray stoffen die giftig zijn voor katten (juist, weer die Pyrethroiden), echter in een veel lagere dosering. Dus als u de veiligheidsvoorschriften op de verpakking opvolgt kan er eigenlijk niks mis gaan.
Om een mandje of andere ligplaats te behandelen gebruikt u beter een huisdierenspray op basis van Fipronil.

Wij adviseren u graag bij de keuze van een goed vlooien/tekenmiddel