Dierenkliniek Dennenoord

Uw huisdier mee op vakantie

HUISDIER MEE NAAR HET BUITENLAND
Samenvatting:
In Midden- en Zuid-Europa liggen diverse "exotische" ziekteverwekkers voor uw huisdier op de loer. Wij adviseren u om altijd aan een goede teken- en insectenbestrijding te doen.
Gaat u verder naar het zuiden dan raden wij u aan om daarnaast ook hartworm en haakworm aan te pakken. Vraag ons om informatie!

Het is zinvol om van tevoren even stil te staan bij het risico dat uw huisdier loopt (maar uzelf ook) in belangrijke vakantiegebieden in Midden- en Zuid-Europa, maar eventueel ook in Scandinavië.

Uiteraard zijn de hitte en gevaar voor uitdroging de belangrijkste risico’s, maar daar zijn met het logische verstand eenvoudige oplossingen voor te verzinnen.
Zorg verder dat de entingen goed bijgewerkt zijn: In ieder geval de "cocktail-enting" en hondsdolheid (Rabies) en eventueel ook Kennelhoest.
Informeer uiterlijk 1 maand voor vertrek naar alle toelatingseisen voor huisdieren in het land van uw bestemming.
Sommige campings blijken ook extra eisen te stellen.
Denk aan een evt. muilkorfverplichting!
Uw huisdier moet gechipt zijn.

Het meest tot de verbeelding spreken echter de nare ziektes die via diverse soorten steekinsecten overgebracht kunnen worden.
Teken, zandvliegjes, muggen, allemaal kunnen ze ziektes overbrengen bij het steken naar bloed.
Hoe goed u ook aan preventie doet, 100% bescherming lukt nooit. Ironisch genoeg wordt dan ook als belangrijkste advies gegeven:
Als u geen risico wilt, laat dan uw huisdier(en) thuis.
Aan de andere kant blijkt het aantal dieren dat na thuiskomst ziek wordt of geïnfecteerd blijkt te zijn (nog) flink mee te vallen.
Het stellen van de diagnose is echter ook niet altijd makkelijk wegens de vaak vage, weliswaar ernstige, klachten en doordat de ziekte vaak pas na maanden (Leishmania zelfs jaren) tot uiting komt.
Belangrijke symptomen zijn koorts, vermoeidheid, sloom, bloedafwijkingen, huidafwijkingen, hoest, bewegingsstoornissen, vermageren: Uitermate weinig specifiek dus. Daarom is het wel belangrijk om bij dit soort klachten altijd aan uw dierenarts te melden dat u in een risicogebied bent geweest.
Wordt uw dier tijdens de vakantie erg ziek, dan altijd een plaatselijke dierenarts raadplegen: Die is goed op de hoogte van de risico’s in de regio voor bepaalde ziektes.
Het laten testen van uw huisdier na terugkomst met een bloedonderzoek kan vaak pas betrouwbaar gebeuren meerdere weken na de infectie!.
Exotische maagdarmwormen, zoals haakworm (warme streken) en bepaalde lintwormen (Scandinavië) zijn ook een bedreiging.
De haakworm is een bloedzuigende worm die in de darm leeft. De larven van de haakworm komen binnen via de huid of door het opnemen van de larven uit met ontlasting bevuild materiaal.
In Scandinavische landen komt de "vossenlintworm" voor. Huisdieren raken besmet door het opeten van besmette knaagdiertjes.
De mens kan evt. besmet raken door het eten van bosvruchten die door ontlasting van wilde dieren bezoedeld zijn. Dit is een ernstige ziekte.
Ontworm na thuiskomst uw huisdier met een breedwerkend wormmiddel, dat in de bijsluiter ook deze wormen vermeldt.

Jeukklachten door (allergische) reacties op beten van de oogstmijt komen ook geregeld voor. Komt veel voor in Midden-Europa. De oogstmijt is niet gevaarlijk, maar de jeuk van beten van dit piepkleine beestje maakt je dol.
In de Zuid-Europese landen zie je opvallende verschillen in ziekterisico’s: De ene regio is Leishmania-gevaarlijk, terwijl enkele tientallen kilometers verderop meer Hartworm voorkomt.
Bedenk verder dat ook in Nederland de Ziekte van Lyme en Ehrlichiose voorkomen: Gelukkig nog steeds zeldzaamheden, maar het % besmette mijten, teken en steekinsecten neemt wel gestaag toe.

Preventie richt zich op voorkomen van contact met de steekinsecten: Muggen en zandvliegjes zijn vooral ’s avonds en ’s nachts actief, dus houd uw huisdier dan binnen. Teken leven in struikgewas en kreupelhout. Doe in ieder geval na iedere wandeling bij uw hond (en uzelf) uitgebreide tekencontrole en verwijder de teken: Huidplooien, oren, liezen.
De bruine hondenteek is een teek die, meegenomen van vakantie, geweldig goed bij ons kan overleven: Overdag vaak verscholen in de spouw, ’s nachts op strooptocht door het huis!
Gelukkig hebben we steeds meer moderne middelen tot onze beschikking waar we uit kunnen kiezen om uw huisdier met maatwerk te kunnen beschermen tegen lokale gevaren op vakantie. Zowel druppels, banden als tabletten.

We hebben een vaccin tegen de Ziekte van Lyme. Als dieren voor het eerst gevaccineerd worden, moeten ze een basisenting krijgen: 2x met 4w. ertussen.
Controleer uzelf en uw huisdier voor terugkeer naar huis dus nog eens goed op deze ongewenste souvenirs.
De bloedziekte Babesia wordt door teken overgebracht. Preventie door vaccinatie of met speciale injecties blijken onvoldoende bescherming te geven en zijn niet zonder risico, dus richt u op tekenbestrijding!
Een beperkt aantal specifieke wormmiddelen geeft een behoorlijke bescherming tegen de hartworm die door muggen wordt overgedragen.
Bij vakanties naar het Middellandse-Zeegebied zijn deze middelen een optie. 1x per maand toedienen te beginnen 1 maand voor vertrek tot 1 maand na thuiskomst.
De benodigde producten horen tot ons standaard assortiment.
Ondanks al dit gegriezel wensen wij u en uw huisdier een prettige vakantie! Aarzel niet om ons advies op maat te vragen.