Dierenkliniek Dennenoord

Huidparasieten

Voor de liefhebbers van leuke plaatjes van een paar huidparasieten is dit de plek.

Allereerst Demodex, ook wel genaamd "puppyschurft". Praktisch alle honden zijn drager van deze schurftmijtachtige parasiet. In de meeste gevallen leeft de parasiet in evenwicht met het afweersysteem van het dier, zodat geen ziekte optreedt.
Na de geboorte worden de pups via de moeder besmet.
Dieren waar de huidweerstand afneemt of nog onvoldoende ontwikkeld is, zijn gevoelig voor het ontwikkelen van de ziekte.

demodex pyppyschurft dk dennenoorddk dennenoord demodex pyppy schurft 2
Demodex ziet eruit als kleine wormpjes met hele kleine pootjes; het is een mijt, dus 8 pootjes

Zo zijn jonge honden dus extra gevoelig en kunnen verschijnselen krijgen als kale plekken rond de ogen of op andere plaatsen van het lichaam. De huid wordt kaal en lichtjes verdikt. Soms kan ook het hele dier onder de schurftplekken zitten.
Volwassen honden met een huidziekte, zoals b.v. allergische huidontsteking, kunnen ook Demodex als complicatie erbij krijgen. Ook bij chronische oorontsteking doet Demodex graag mee.
De diagnose van Demodex wordt gesteld d,m,v, een diep afkrabsel van de huid en deze procedure hoort eigenlijk bij de basis van het huidonderzoek. De mijten zijn niet altijd gemakkelijk op te sporen en soms zijn meerdere onderzoeken nodig om ze te vinden.
Als de behandeling van een huidaandoening of oorontsteking niet aanslaat kan Demodex daar de oorzaak van zijn.

De volgende parasiet is Otodectes of de oorschurftmijt. Deze veroorzaakt een oorontsteking met meestal droge korstjes in de oren en veel jeuk. De parasiet kan overigens ook bij mensen even een kijkje komen nemen; dus het stellen van de diagnose is belangrijk. Bij dieren met oorontsteking wordt met een zgn. scherpe lepel wat materiaal uit het oor genomen om onder de microscoop te bekijken. De parasiet kan op hondenkennels een groot probleem zijn.
Niet iedere oorontsteking wordt door schurftmijten veroorzaakt. Ook gisten en bacteriën kunnen een rol spelen. Bij steeds terugkerende oorontsteking moet er gedacht worden aan een combinatie met een allergische huidontsteking of anatomische problemen waardoor het zelfreinigende vermogen van de oren verminderd is, b.v. hangoren (Spaniels) of door chronische oorontsteking dichtgegroeide gehoorgangen.

dk dennenoord oormijtdk dennenoord oormijt met eieren
Op het linker plaatje 2 parende mijten en een "toeschouwer" rechts 1 mijt tussen diverse eieren