Dierenkliniek Dennenoord

Bijzondere patienten

Een bijzondere patiënt: Een egel met gebroken poot.

Begin november werd een jonge egel binnengebracht. Hij was in een tuin gevonden; hulpeloos rondscharrelend en hij rolde zich niet meer zoals het hoort bij onraad op.
Bij onderzoek bleek dat z'n achterpoot gebroken was: Niet erg handig met de winter voor de deur.
Wat weinig mensen weten is dat de egel een beschermde diersoort is. Dat betekent dat je hem niet zomaar in huis kunt nemen. Tijdelijke opvang bij problemen mag uiteraard wel, bij voorkeur bij vergunninghouders van de egelopvang. De dierenbescherming kent de adressen.
In overleg met de egelopvang werd besloten om de egel in onze praktijk te verzorgen. Bij jonge egels herstelt een gebroken poot meestal goed in 4 weken tijd. In dit geval dus net op tijd voor z'n winterslaap, die in januari begint.
Egels zijn echte vleeseters. De beste voeding voor een egel in opvang is dan ook kattenbrok. Water drinken ze weinig. Melk is funest.
Hun kooi toveren ze in een mum van tijd om in een ware bende: Er is niks leuker dan poepen en piesen in een voer- of waterbak.
Egels zijn verzamelaars van allerlei parasieten: Ze wemelen van vlooien, teken (van deze hebben we er zeker 20 afgeplukt!), maagdarmwormen en longwormen.
De eerste stap na de opvang was dan ook vlooien bestrijden, teken plukken en ontlastingsonderzoek op wormeieren. De egel was flink besmet met wormen, dus hij werd meteen ontwormd.
En zo beleeft hij bij ons nu een saaie tijd in een kleine bak vol met droge bladeren om in weg te kruipen: Hoe minder hij beweegt, hoe beter voor z'n poot!
Overdag ligt hij lekker languit te slapen en 's avonds knabbelt hij tevreden aan z'n kattenbrok en zet hij z'n hok overhoop.
Nog even en dan kan hij weer de vrije natuur in!
Omdat de egel zijn gewenste streefgewicht voor overwintering in de natuur niet gehaald had, heeft hij zijn winterslaap in de garage gehouden. Op warmere dagen werd hij even wakker om wat bij te eten.
Goed op krachten gekomen is hij eind april weer teruggezet in de tuin waar hij gevonden was.
Met snelle pas verdween hij  in de struiken; missie volbracht!

dierenkliniek dennenoord egel